Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Igor Mirović: Többet kell segítenünk a roma nemzeti kisebbségnek

2019.04.09
07:15
2020.01.31
18:35
Forrás
Pannon RTV
Oktatás, foglalkoztatás, társadalmi beilleszkedés. Ezek azok a területek, ahol a legnagyobb kihívásokkal találkoznak a Szerbiában élő roma nemzeti kisebbség tagjai – hangzott el hétfőn este Újvidéken.
Pannon RTV

A romák világnapja alkalmából megrendezett ünnepségen a Szerb Nemzeti Színházban többek között Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke is jelen volt.

Pannon RTV

Az ünnepségen fellépő zenészek a Szerbiában élő romák történelmét és kultúráját idézték fel az egybegyűlteknek.

Pannon RTV
Pannon RTV

Napjainkban a romák ugyanazokkal a problémákkal küszödnek, mint a többi szerbiai polgár, csak őket ezek a problémák kifejezettebben érintik – mondta el a rendezvényen Biljana Tasić, a roma nemzeti kisebbség problémáival foglalkozó Romag Egyesület igazgatója: „A törvények fantasztikusak, ezt el kell mondanom, minden romákhoz kötődő törvény fenomenális. De nem tud a kormány, illetve senki sem körbejárni minden céget és intézményt, hogy ellenőrizzék, betartják-e a törvényeket. Nekünk tehát leginkább az oktatás és a foglalkoztatás terén van szükségünk segítségre.”

Pannon RTV

Az eseményen Igor Mirović is köszöntötte a jelenlévőket. A vajdasági kormány elnöke elmondta, a tartománynak mindenekelőtt két kulcsfontosságú célkitűzése van a romákat illetően, segíteni őket az oktatás és az esélyegyenlőség területén: „Mindannyian egyenlő jogokkal rendelkezünk, de azoknak, akik a mögöttünk lévő évtizedekben hátráltatva voltak, a roma nemzeti kisebbséghez tartozóknak többet kell segítenünk. Mi ezt meg is fogjuk tenni még több pénzeszközzel, erőteljesebb munkával az intézményeinkben, valamint a romák beilleszkedésével foglalkozó iroda, illetve a titkárságok munkájával.”

Pannon RTV

Szerbiában a romák többsége a szegénységi küszöb alatt él. Jelenleg mintegy tíz szerbiai városban valósulnak meg különböző IPA-projektek, amelyek a romák alapvető életkörülményeinek javulását eredményezhetik. Ezen projektek összértéke mostanra meghaladta a 9 és fél millió eurót – hangzott el az ünnepségen.

romák világnapja
Újvidék
Igor Mirović

Most

Népszerű