Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Így látom én – vajdasági magyar valóság

2021.06.04
07:31
2021.06.04
17:00
Forrás
Pannon RTV
Szili Katalin magyarországi miniszterelnöki megbízott volt a vendége a VM4K Csütörtök esték másképp rendezvénysorozatának. A nemzeti kisebbségek kérdésköreiről szóló beszélgetés az: Így látom én – vajdasági magyar valóság címet kapta.

Szili Katalin kiemelte, az elmúlt 11 évben a nemzeti összetartozás új lendületet kapott, és Vajdaság vált az egyik legsikeresebb régióvá az anyaországon kívüli magyar közösségek között. Itt valósulhatott meg egy olyan kulturális autonómia, amely által a Magyar Nemzeti Tanács kulturális, oktatási, média és finanszírozási ügyekben kellő önállósággal rendelkezik. Arról is beszélt, hogy a régióban Magyarországon kívül Szerbia az egyetlen olyan ország, ahol az alkotmányban a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőnek tekintik. Hangsúlyozta az anyaországi oktatási és gazdasági támogatások jelentőségét is, hiszen hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek érezzék, a nemzet egy, és bárhol él egy magyar a világon, érezheti, hogy egy közösséghez tartozik.

Pannon RTV

Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, Magyarország: „A nemzeti identitás olyan, mint egy háromlábú szék, a nyelv, a kultúra és a hagyomány az, ami meghatározza. Ha ebből bármelyik hiányzik, vagy ha arra nem kapunk esélyt, hogy gyakoroljuk, akkor nyilvánvaló, hogy ennek a stabilitása, szilárdsága sérülni fog. Éppen ezért a következő fél évben a nemzeti kisebbségvédelem keretében, az Európai Tanács kereteiben négy konferenciára fog sor kerülni, ami remélem esélyt ad arra, hogy végkimenetelében hozzájáruljon ahhoz, hogy az a párbeszéd, ami ma folyik Európa megújításáról, annak az asztalára is kerülhessen, és hogy az unió önmaga, tehát Brüsszel is szembesülni fog azzal, hogy ezen a területen teendői vannak a jövőben.”

Szili Katalin
VM4K

Most

17:32, Frissítve: 17:41

Két támadóval a magyarok a portugálok ellen

Marco Rossi szövetségi kapitány két támadót, Szalai Ádámot és Sallai Rolandot is a kezdőcsapatba nevezte a magyarok portugálok elleni nyitómérkőzésén a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.
15:53, Frissítve: 16:56

Vučić: Nem ismerjük el Koszovó függetlenségét

Szerbia és Koszovó képviselői Brüsszelben tárgyaltak. A megbeszélés után Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni, és hogy megtudja mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.