Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Illegális bevándorlók Hajdújáráson

2018-04-16
15:10
2018-04-16
17:13
Forrás
Pannon RTV
Illegális bevándorlók kisebb-nagyobb csoportja van jelen Hajdújáráson már tavaly december óta.

A migránsok elhagyott házakban húzzák meg magukat. A település vezetősége értesítette a rendőrséget, amely időnként járőrözik is a faluban.

Sztipity-telepnek nevezik a hajdújárásiak azt az épületegyüttest, ami valamikor a palicsi borpincéhez tartozott. Most elhagyatott épületek állnak itt, ezekben nagyjából 30 migráns van meghúzódva. Azt mondják a helyiek, hogy gyakran látnak erre egy fehér, osztrák rendszámtáblás furgont, amint segélyt hoz, élelemmel és itallal látja el az itt tanyázó migránsokat.

Három-négy hónapja folyamatosan jelen vannak Hajdújáráson a migránsok, az állami tulajdonban lévő, roskadozó, úgynevezett Sztípity-telepen - mondja Lőrinc Gábor, a helyi közösség közgyűlésének alelnöke: „Lassan már most a szülők nem merik a gyerekeiket sem ott elengedni. Tehát saját maguk nem jönnek le az iskolába, kísérik őket le a központba a buszra, meg mennek is értük, mert hát itt 20-25 éves életerős fiatalemberek vannak. A szomszéd házakba, pont a mellettük levőbe, be is törtek.”

A migránsok a gyümölcsösökben, a villanyóráknál töltik mobiltelefonjaikat. Somosi Tibor a migránstanya mellett megy minden nap iskolába, ő nem fél, de kishúgát nem engedik el egyedül: „A kishúgom fél itt elmenni, mert bármikor rátámadhatnak, vagy valami.”

Fára teregetett ruhák, szemét és ételmaradékok. Jól látszik, hogy élet van az omladozó falak között.

Az itt tanyázó bevándorlókkal csak kamerán kívül sikerült beszélnünk. Legtöbbjük pakisztáninak vallja magát, de indiaival illetve Srí Lanka-i személlyel is találkoztunk. Valamennyien az Európai Unió területére szeretnének eljutni. Olyan is van, aki még csak egy hete érkezett ide, de olyan is, aki már hat hónapja itt tanyázik.

A magyar határkerítés alig pár száz méterre van. Éjszakánként próbálnak átjutni az Unió területére. A legtöbbjük már próbálkozott átjutni a határkerítésen, sikertelenül.

Hajdújárás
migráns

Most

07:44

Ma van a magyar kultúra napja

Több vajdasági településen is megünneplik a mai napot. Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központ ez alkalomból fotókiállítással és középiskolások előadásával várja az érdeklődőket 19 órától.
20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.