Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Illegális bevándorlók Hajdújáráson

2018-04-16
15:10
2018-04-16
17:13
Forrás
Pannon RTV
Illegális bevándorlók kisebb-nagyobb csoportja van jelen Hajdújáráson már tavaly december óta.

A migránsok elhagyott házakban húzzák meg magukat. A település vezetősége értesítette a rendőrséget, amely időnként járőrözik is a faluban.

Sztipity-telepnek nevezik a hajdújárásiak azt az épületegyüttest, ami valamikor a palicsi borpincéhez tartozott. Most elhagyatott épületek állnak itt, ezekben nagyjából 30 migráns van meghúzódva. Azt mondják a helyiek, hogy gyakran látnak erre egy fehér, osztrák rendszámtáblás furgont, amint segélyt hoz, élelemmel és itallal látja el az itt tanyázó migránsokat.

Három-négy hónapja folyamatosan jelen vannak Hajdújáráson a migránsok, az állami tulajdonban lévő, roskadozó, úgynevezett Sztípity-telepen - mondja Lőrinc Gábor, a helyi közösség közgyűlésének alelnöke: „Lassan már most a szülők nem merik a gyerekeiket sem ott elengedni. Tehát saját maguk nem jönnek le az iskolába, kísérik őket le a központba a buszra, meg mennek is értük, mert hát itt 20-25 éves életerős fiatalemberek vannak. A szomszéd házakba, pont a mellettük levőbe, be is törtek.”

A migránsok a gyümölcsösökben, a villanyóráknál töltik mobiltelefonjaikat. Somosi Tibor a migránstanya mellett megy minden nap iskolába, ő nem fél, de kishúgát nem engedik el egyedül: „A kishúgom fél itt elmenni, mert bármikor rátámadhatnak, vagy valami.”

Fára teregetett ruhák, szemét és ételmaradékok. Jól látszik, hogy élet van az omladozó falak között.

Az itt tanyázó bevándorlókkal csak kamerán kívül sikerült beszélnünk. Legtöbbjük pakisztáninak vallja magát, de indiaival illetve Srí Lanka-i személlyel is találkoztunk. Valamennyien az Európai Unió területére szeretnének eljutni. Olyan is van, aki még csak egy hete érkezett ide, de olyan is, aki már hat hónapja itt tanyázik.

A magyar határkerítés alig pár száz méterre van. Éjszakánként próbálnak átjutni az Unió területére. A legtöbbjük már próbálkozott átjutni a határkerítésen, sikertelenül.

Hajdújárás
migráns

Most

01:14, Frissítve: 01:22

Tombol a hőség Észak-Európában is

A szikkadt aljnövényzet sok helyütt lángra kapott Svédországban - az elmúlt két évtized legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak még a Sarkkörön túl is.
01:09

Pokoli hőség Japánban

Már Meteorológiai figyelmeztetést adtak ki Japánban, ahol a hőhullám legalább 30 emberrel végzett. A hőséggel összefüggő rosszullétek miatt több ezren kerültek kórházba az elmúlt két hétben.

Népszerű

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.