Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Illegális bevándorlók Hajdújáráson

2018-04-16
15:10
2018-04-16
17:13
Forrás
Pannon RTV
Illegális bevándorlók kisebb-nagyobb csoportja van jelen Hajdújáráson már tavaly december óta.

A migránsok elhagyott házakban húzzák meg magukat. A település vezetősége értesítette a rendőrséget, amely időnként járőrözik is a faluban.

Sztipity-telepnek nevezik a hajdújárásiak azt az épületegyüttest, ami valamikor a palicsi borpincéhez tartozott. Most elhagyatott épületek állnak itt, ezekben nagyjából 30 migráns van meghúzódva. Azt mondják a helyiek, hogy gyakran látnak erre egy fehér, osztrák rendszámtáblás furgont, amint segélyt hoz, élelemmel és itallal látja el az itt tanyázó migránsokat.

Három-négy hónapja folyamatosan jelen vannak Hajdújáráson a migránsok, az állami tulajdonban lévő, roskadozó, úgynevezett Sztípity-telepen - mondja Lőrinc Gábor, a helyi közösség közgyűlésének alelnöke: „Lassan már most a szülők nem merik a gyerekeiket sem ott elengedni. Tehát saját maguk nem jönnek le az iskolába, kísérik őket le a központba a buszra, meg mennek is értük, mert hát itt 20-25 éves életerős fiatalemberek vannak. A szomszéd házakba, pont a mellettük levőbe, be is törtek.”

A migránsok a gyümölcsösökben, a villanyóráknál töltik mobiltelefonjaikat. Somosi Tibor a migránstanya mellett megy minden nap iskolába, ő nem fél, de kishúgát nem engedik el egyedül: „A kishúgom fél itt elmenni, mert bármikor rátámadhatnak, vagy valami.”

Fára teregetett ruhák, szemét és ételmaradékok. Jól látszik, hogy élet van az omladozó falak között.

Az itt tanyázó bevándorlókkal csak kamerán kívül sikerült beszélnünk. Legtöbbjük pakisztáninak vallja magát, de indiaival illetve Srí Lanka-i személlyel is találkoztunk. Valamennyien az Európai Unió területére szeretnének eljutni. Olyan is van, aki még csak egy hete érkezett ide, de olyan is, aki már hat hónapja itt tanyázik.

A magyar határkerítés alig pár száz méterre van. Éjszakánként próbálnak átjutni az Unió területére. A legtöbbjük már próbálkozott átjutni a határkerítésen, sikertelenül.

Hajdújárás
migráns

Most

11:55, Frissítve: 12:09

Néptánc, népzene és jó hangulat

A 2017-es Fölszállott a páva vetélkedő területi válogatóin részt vevő vajdasági csoportok műsorát láthatta a közönség szombaton este csantavéri színházban.
11:03, Frissítve: 11:16

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
10:18, Frissítve: 10:33

Megérkezett az igazi ősz

Ma reggel borongós, szürke időre ébredhettünk. Mindez kitart egészen az előttünk álló hét közepéig. Az illetékesek fokozott figyelemre intik az autósokat a lehetséges csapadék és ködfoltok miatt.
10:08

Birkózó-vb: Várakozáson aluli kezdés

Nem jól indult szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság a magyar keret számára. Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is meglepő vereséget szenvedett rögtön az első meccsén.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.