Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Illegális szeméttelepet számolnak fel Csantavéren

2020.09.10
13:02
2020.09.10
17:21
Forrás
Pannon RTV
Felszámolják a csantavéri Halász romatelepen lévő illegális szeméttelepet.

Az akció az Európa Tanács által támogatott A jó közigazgatás és a romák helyi szintű erősítése vagyis a ROMACTED program keretein belül valósul meg. A projektben a szerb Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium és Szabadka Városa is részt vesz.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Az egész telepet átjárja az illegálisan lerakott szemét orrfacsaró bűze. Kovács Ferenc, a Halász romatelep lakosa azt mondja, már régóta lakhatási és egészségügyi problémákat okoz a házak közelében lévő hulladék: „Nagyon nagy problémát jelent ez a szemét. Mindenfelé látni lehet a patkányokat a házakban. A gyerekeket megharapják. Van akinek a lábát, a kezét harapták meg. Szükség volt arra, hogy valamit csináljanak.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A telep körüli hulladék javát eltávolították, de még így is akad bőven mit elhordani. A Halász roma telepen jelenleg tizenkét család él, azaz ötven személy. Az ő életszínvonalukat igyekeznek a ROMACTED programmal növelni - mondta Stevan Nikolić, a szabadkai roma felzárkóztatási program koordinátora: „Ezek az eredmények, amiket látnak. Vannak fényképek arról, hogyan nézett ki a megoldások előtt és milyen most. Nem lehet felismerni a telepet. A következő időszakban lépéseket teszünk a csantavéri roma közösségek mozgósítására.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Az illegális szeméttelep eltávolítása az Európa Tanács által támogatott ROMACTED program keretein belül valósul meg.

Ilija Đukanović, szociális üggyel megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa: „El kell mondanom a munkálatok értékét. 950 ezer dinárról van szó. A ROMACTED programból 370 ezer dinár volt erre biztosítva, míg Szabadka Városa 580 ezer dinárral járult hozzá.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Ilija Đukanović hozzátette, hogy a Halász romatelepen lévő hulladék eltávolítása után egyik másik helyszínen is elvégzik majd ezt a munkát.

illegális szeméttelep
felszámolás
Csantavér
Ilija Đukanović

Most

20:50

Tartományi támogatás az idegenforgalomra

A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, valamint a Vajdasági Fejlesztési Alap kedvezményes hitelekkel támogatja a turisztikával foglalkozókat, előnyben részesítve a női vállalkozókat.
19:47, Frissítve: 19:54

Sorsok, emberek

A Hét Nap közkedvelt sorozatának történeteit tartalmazó könyv jelent meg Perisity Irma tollából. A Szabadkai Városi Könyvtárban tartott bemutató alkalmával a kiadvány illusztrációiból készült képkiállítást is megtekinthetett a közönség.
19:00, Frissítve: 19:06

Legrendezettebb udvar Temerinben

Ismét megszervezték a legrendezettebb udvar elnevezésű kertépítő versenyt Temerinben. Az előző évektől eltérően most községi szinten hirdették meg a pályázatot. Idén több mint húszan mutatták be udvarukat.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.