Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Illegális szeméttelepet számolnak fel Csantavéren

2020.09.10
13:02
2020.09.10
17:21
Forrás
Pannon RTV
Felszámolják a csantavéri Halász romatelepen lévő illegális szeméttelepet.

Az akció az Európa Tanács által támogatott A jó közigazgatás és a romák helyi szintű erősítése vagyis a ROMACTED program keretein belül valósul meg. A projektben a szerb Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium és Szabadka Városa is részt vesz.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Az egész telepet átjárja az illegálisan lerakott szemét orrfacsaró bűze. Kovács Ferenc, a Halász romatelep lakosa azt mondja, már régóta lakhatási és egészségügyi problémákat okoz a házak közelében lévő hulladék: „Nagyon nagy problémát jelent ez a szemét. Mindenfelé látni lehet a patkányokat a házakban. A gyerekeket megharapják. Van akinek a lábát, a kezét harapták meg. Szükség volt arra, hogy valamit csináljanak.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A telep körüli hulladék javát eltávolították, de még így is akad bőven mit elhordani. A Halász roma telepen jelenleg tizenkét család él, azaz ötven személy. Az ő életszínvonalukat igyekeznek a ROMACTED programmal növelni - mondta Stevan Nikolić, a szabadkai roma felzárkóztatási program koordinátora: „Ezek az eredmények, amiket látnak. Vannak fényképek arról, hogyan nézett ki a megoldások előtt és milyen most. Nem lehet felismerni a telepet. A következő időszakban lépéseket teszünk a csantavéri roma közösségek mozgósítására.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Az illegális szeméttelep eltávolítása az Európa Tanács által támogatott ROMACTED program keretein belül valósul meg.

Ilija Đukanović, szociális üggyel megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa: „El kell mondanom a munkálatok értékét. 950 ezer dinárról van szó. A ROMACTED programból 370 ezer dinár volt erre biztosítva, míg Szabadka Városa 580 ezer dinárral járult hozzá.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Ilija Đukanović hozzátette, hogy a Halász romatelepen lévő hulladék eltávolítása után egyik másik helyszínen is elvégzik majd ezt a munkát.

illegális szeméttelep
felszámolás
Csantavér
Ilija Đukanović

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.