Ugrás a tartalomra

Illegális szeméttelepet számolnak fel Csantavéren

2020.09.10
13:02
2020.09.10
17:21
Forrás
Pannon RTV
Felszámolják a csantavéri Halász romatelepen lévő illegális szeméttelepet.

Az akció az Európa Tanács által támogatott A jó közigazgatás és a romák helyi szintű erősítése vagyis a ROMACTED program keretein belül valósul meg. A projektben a szerb Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium és Szabadka Városa is részt vesz.

Az egész telepet átjárja az illegálisan lerakott szemét orrfacsaró bűze. Kovács Ferenc, a Halász romatelep lakosa azt mondja, már régóta lakhatási és egészségügyi problémákat okoz a házak közelében lévő hulladék: „Nagyon nagy problémát jelent ez a szemét. Mindenfelé látni lehet a patkányokat a házakban. A gyerekeket megharapják. Van akinek a lábát, a kezét harapták meg. Szükség volt arra, hogy valamit csináljanak.”

A telep körüli hulladék javát eltávolították, de még így is akad bőven mit elhordani. A Halász roma telepen jelenleg tizenkét család él, azaz ötven személy. Az ő életszínvonalukat igyekeznek a ROMACTED programmal növelni - mondta Stevan Nikolić, a szabadkai roma felzárkóztatási program koordinátora: „Ezek az eredmények, amiket látnak. Vannak fényképek arról, hogyan nézett ki a megoldások előtt és milyen most. Nem lehet felismerni a telepet. A következő időszakban lépéseket teszünk a csantavéri roma közösségek mozgósítására.”

Az illegális szeméttelep eltávolítása az Európa Tanács által támogatott ROMACTED program keretein belül valósul meg.

Ilija Đukanović, szociális üggyel megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa: „El kell mondanom a munkálatok értékét. 950 ezer dinárról van szó. A ROMACTED programból 370 ezer dinár volt erre biztosítva, míg Szabadka Városa 580 ezer dinárral járult hozzá.”

Ilija Đukanović hozzátette, hogy a Halász romatelepen lévő hulladék eltávolítása után egyik másik helyszínen is elvégzik majd ezt a munkát.

illegális szeméttelep
felszámolás
Csantavér
Ilija Đukanović

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.