Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Ilyen volt a húsvét régen

2022.04.16
10:03
2022.04.16
17:25
Forrás
Pannon RTV
A régi idők húsvétját elevenítették fel Tóthfaluban. Tojásokat festettek különböző technikával, bodagot készítettek a gyerekek, mindezt úgy, hogy közben játékosan, jó hangulat közepette megismerhették a húsvéti hagyományokat.

Nagypéntek délután nagy volt a nyüzsgés a tóthfalusi régi iskola épületében. A gyerekek a húsvéti hagyományokkal ismerkedhettek meg. Többen például a bodag elkészítésén ügyeskedtek.
Berec Csongor, Tóthfalu:
„- Kell só, víz, meg liszt.
- Hogyan ünneplitek a húsvétot otthon?
- Családdal.
- Mit szoktatok csinálni húsvétkor?
- Locsolkodni.”

A lányok pedig a tojásfestést próbálhatták ki. Hagymahéjjal festhettek, valamint viasszal is díszíthettek.
Hangya Lia, Tóthfalu:
„- Van ilyen kis bot, így belerakjuk, aztán belerakjuk a viaszba, és tudunk rá rajzolni, és aztán megszárad.
- Te milyen mintákat rajzoltál?
- Virágot, szívecskéket.”

A helyi szülők jó kezdeményezésnek tartják ezt, hiszen a gyerekek plusz pozitív élménnyel gazdagodhatnak a húsvétot illetően. Fejős Ornella, szülő, Tóthfalu: „Szerencsések vagyunk, nekünk van egy kislányunk, meg egy kisfiúnk, úgyhogy én a lányos oldalt mutatom meg, hogy festjük a piros tojást, várjuk a locsolkodókat, a férjem pedig a locsolkodásra próbálja a kisfiamnak felhívni a figyelmét, locsolóverset tanulnak.”

A helyi Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület legfőbb célja, hogy a fiatalok közelről is megismerkedjenek a már-már elfeledett húsvéti hagyományokkal. Kálmán Jenő, az egyesület elnöke: „Mindazokat a régi hagyományokat, amiket szépen lassan elfelejtünk, illetve a szokásokat, amiket a nagyszüleink tartottak, ezt próbáljuk a mai kisgyerekeknek, fiataloknak eljátszani, elmondani, amennyire tudjuk, és valamennyire bemutatni, hogy hogyan nézett ki ez valamikor.”

Az egyesület szervezésében hétfőn lovaskocsis locsolkodás, nyúlfogás, fészekkeresés is várja a gyerekeket. Kedden pedig a tervek szerint a nők mennek majd locsolkodni.

húsvét
tojás
hagyomány
Tóthfalu
Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.