Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ilyen volt a KMV szabadkai elődöntője

2022.03.04
17:07
2022.03.04
20:41
Forrás
Pannon RTV
Az elődöntőkből jutnak be a tehetséges középiskolások a KMV óbecsei fináléjába.

Negyvenöt fiatal vett részt a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének elődöntőjén Szabadkán. Mint minden évben, most is három kategóriában lehetett pályázni: beszédművészeti, énekelt versek, valamint az irodalmi kategóriában. A szabadkai elődöntő után a legjobban szereplő fiatalok az óbecsei döntőben mutathatják be tudásukat április elején.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szép számban jelentek meg fiatalok a rendezvény helyszínén, a Svetozar Marković Gimnáziumban. Közöttük volt Patócskai Andrea, aki Juhász Kristóf: Téli erdő című versét adta elő. „Igazából az ember érzi, ha egy vers a magáé. Teljes mértékben a magaménak érzem. A belső érzésekről szól.”

Pálfi Jázmin három kategóriában is jelentkezett a művészeti vetélkedőre. Elmondta, esszéjére a legbüszkébb. „Az esszém címe: Sírjukon vadvirág nyílik. Ez tulajdonképpen arról szól, hogy a különböző kultúrák miképpen dolgozzák fel a gyászt, vagy a temetés hogyan zajlik, a halottak napja. És a saját tapasztalataimat és véleményemet is beleszőttem.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szerda Zsófia újságíró egykor a versenyzők táborát erősítette, ma pedig már zsűriként van jelen az eseményen. Elmondta, a munkák bírálásakor nehéz munkájuk volt, mivel nagyon sok kiemelkedő írás érkezett. „Mennyire vers egy vers, mennyire mai egy vers, milyen témákat dolgoznak fel. Humoreszknél, hogy mennyire vicces maga a szöveg. Tehát, hogy mennyire felelnek meg ezek a stílusjegyek. Nagyon sok szöveg érkezett be, szerintem ez egy nagyon pozitív dolog. Nem volt könnyű válogatni. Azt hiszem, a végén sikerült jó döntést hozni, és remélem majd, hogy a KMV-ről díjjal érkeznek haza.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Minden kategóriából hárman jutnak tovább az óbecsei döntőbe. Herédi Károly, szervező, Középiskolások Művészeti Vetélkedője, Szabadkai forduló: „Egyrészről a vajdasági kulturális utánpótlás kitermelése szempontjából nagyon fontos esemény. Nagyon régóta megszervezik, és külön nagyon jelentős az, hogy végre személyesen is találkozhattunk. Itt a gyerekek együtt lehetnek, megismerhetik egymást, megnézik egymás produkcióit is, valamint vetélkedhetnek is.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A döntőt április 8-a és 10-e között tartják Óbecsén. A szervezők remélik, ez a háromnapos rendezvény nem csak a versengésről szól majd, hanem a szórakozásról, a barátkozásról és a jókedvről is.

KMV
Szabadka
középiskolás
vers
esszé
próza
zsűri
elődöntő

Most

11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.
10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.