Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Imádkozva növekedni

2020-01-24
13:47
2020-01-25
16:31
Forrás
Pannon RTV
A keresztyének minden évben a világ minden táján azért gyűlnek össze az ökumenikus imahéten, hogy imádkozva növekedjenek az egységben.

Idén a hét január 19-étől 27-éig tart. Ennek keretében Pancsován először gyűltek össze a hívek együtt imádkozni.

A hertelendyfalvi szlovák evangélikus templomban három felekezet tagjai három nyelvű közös liturgián együtt imádkoztak a keresztények egységéért.

Halász Béla, püspök, Szerbiai Református Keresztyén Egyház: „Meg kell, hogy értsük, hogy a mi Urunk ma is, a XXI. században mindenkit hív. Attól függetlenül, hogy melyik népnek a tagja, attól függetlenül, hogy milyen nyelven beszél, attól függetlenül, hogy milyen szokása, kultúrája van az embernek. Mert a mi Istenünk szeret bennünket.”

A három nyelven elhangzott énekek, imádságok a közös hit erősítését szolgálták. Györfi Ilona rendszeres templomlátogató a református istentiszteleteken: „Ez nagy lelki táplálék volt a számomra, és gondolom, hogy a többieknek is nagyon jó volt, hogy az Úrhoz közel legyünk minél többen.”

Branislav Kulik, az Ágostai Hitvallású Szlovák Evangélikus Egyház lelkésze kiemelte, hogy az ökumenikus imahét már több mint száz éves múltra tekint vissza az világ különböző részein: „Az a cél, hogy mindenki, aki eljön a templomba, megértse, hogy miről van szó. Itt voltak a Szlovák Evangélikus Egyház hívei, a Református Keresztyén Egyház hívei, akik többnyire magyar nemzetiségűek, és a Római Katolikus Egyház hívei, akik vegyesen magyarok és szerbek, illetve horvát nemzetiségűek. Így három nyelvű programot állítottuk össze.”

Gyuris László plébános volt a kezdeményezője az összejövetelnek, aki néhány hónapja becskereki szolgálati helyéről került Pancsovára: „Olyan szép, hogy most együtt voltunk! Ahogy a zsoltáros mondja, milyen szép, mikor a testvérek együtt vannak, mert testvérek vagyunk. Annyi közös dolgunk van, egy a keresztségünk, egy a Szentírásunk, egy valóban mindaz, ami a kereszténységnek a lényege, a szeretet parancsa.”

Az idei ökumenikus imahét anyagát a máltai keresztyének készítették, mottója az Apostolok Cselekedeteiből vett idézet: „... nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk.”

ökumenikus imahét
Pancsova
Hertelendyfalva
Halász Béla
Gyuris László
katolikus
református
Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház

Most

10:44

Kedveznek a nőknek Skóciában

Első országként a világon Skócia teheti ingyenesen elérhetővé a tamponokat és a betéteket a nők számára – a tervet a skót parlament első olvasatban már elfogadta.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.