Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Imádkozva növekedni

2020.01.24
13:47
2020.01.25
16:31
Forrás
Pannon RTV
A keresztyének minden évben a világ minden táján azért gyűlnek össze az ökumenikus imahéten, hogy imádkozva növekedjenek az egységben.

Idén a hét január 19-étől 27-éig tart. Ennek keretében Pancsován először gyűltek össze a hívek együtt imádkozni.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A hertelendyfalvi szlovák evangélikus templomban három felekezet tagjai három nyelvű közös liturgián együtt imádkoztak a keresztények egységéért.

Halász Béla, püspök, Szerbiai Református Keresztyén Egyház: „Meg kell, hogy értsük, hogy a mi Urunk ma is, a XXI. században mindenkit hív. Attól függetlenül, hogy melyik népnek a tagja, attól függetlenül, hogy milyen nyelven beszél, attól függetlenül, hogy milyen szokása, kultúrája van az embernek. Mert a mi Istenünk szeret bennünket.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A három nyelven elhangzott énekek, imádságok a közös hit erősítését szolgálták. Györfi Ilona rendszeres templomlátogató a református istentiszteleteken: „Ez nagy lelki táplálék volt a számomra, és gondolom, hogy a többieknek is nagyon jó volt, hogy az Úrhoz közel legyünk minél többen.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Branislav Kulik, az Ágostai Hitvallású Szlovák Evangélikus Egyház lelkésze kiemelte, hogy az ökumenikus imahét már több mint száz éves múltra tekint vissza az világ különböző részein: „Az a cél, hogy mindenki, aki eljön a templomba, megértse, hogy miről van szó. Itt voltak a Szlovák Evangélikus Egyház hívei, a Református Keresztyén Egyház hívei, akik többnyire magyar nemzetiségűek, és a Római Katolikus Egyház hívei, akik vegyesen magyarok és szerbek, illetve horvát nemzetiségűek. Így három nyelvű programot állítottuk össze.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Gyuris László plébános volt a kezdeményezője az összejövetelnek, aki néhány hónapja becskereki szolgálati helyéről került Pancsovára: „Olyan szép, hogy most együtt voltunk! Ahogy a zsoltáros mondja, milyen szép, mikor a testvérek együtt vannak, mert testvérek vagyunk. Annyi közös dolgunk van, egy a keresztségünk, egy a Szentírásunk, egy valóban mindaz, ami a kereszténységnek a lényege, a szeretet parancsa.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az idei ökumenikus imahét anyagát a máltai keresztyének készítették, mottója az Apostolok Cselekedeteiből vett idézet: „... nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk.”

ökumenikus imahét
Pancsova
Hertelendyfalva
Halász Béla
Gyuris László
katolikus
református
Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.