Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/fernandozhiminaicela

Íme egy új olcsó és gyors koronavírusteszt

2020.08.17
10:24
Forrás
liner.hu
Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság külön sürgősségi engedéllyel jóváhagyta egy új, nyál alapú COVID-19 diagnosztikai teszt használatát, amely egyszerre olcsó és rendkívül gyors is.

A SalivaDirect névre keresztelt diagnosztikai eszköz egy nagyon érzékeny tesztnek tűnik elsőre, viszont hasonló pontossággal és kimenetellel lehet vele mintát venni, mint a jelenleg széles körben elterjedt, elsősorban a torok hátuljából vett pálcikás teszt esetében.

Az FDA által újonnan jóváhagyott eszközzel viszont nem az egészségügyi dolgozó, hanem mi magunk vesszük a mintát, ugyanakkor egy egészségügyi dolgozó felügyeletével.

Ehhez a mintavételhez nem szükséges speciális pálcika, vagy egyéb mintavételre alkalmas eszköz, és egy steril tartóba tehetjük a rendkívül könnyen begyűjtött nyálmintánkat. Az eszközt megalkotó kutatók elmondása szerint a molekuláris diagnosztikai teszttel mindössze három óra alatt megkaphatjuk az eredményeket, és akár egyszerre 92 mintát is le lehet tesztelni a SARS-CoV-2 vírusra.

A kutatók szerint mindössze néhány dollárnyi ára lehet a reagenseknek, a laboratóriumok meg mintánként maximum 10 dollárért dolgozhatnak, így ez egy kifejezetten olcsó tesztnek minősül.

Egyébként ezt a fajta metodikát már alkalmazták, méghozzá az NBA-ban, főként a tünetmentes emberek koronavírusra való tesztelésére, sőt az amerikai kosárliga fontos összegekkel hozzá is járult a kutatáshoz. A Fehérház illetékes koordinátora, Dr. Brett Giroir elmondása szerint ez egy nagyon innovatív módszer, amellyel fontos erőforrásokat lehet majd a jövőben megspórolni.

koronavírusteszt
koronavírus
Amerikai Egyesült Államok

Most

16:19, Frissítve: 16:35

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.