Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/fernandozhiminaicela

Íme egy új olcsó és gyors koronavírusteszt

2020-08-17
10:24
Forrás
liner.hu
Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság külön sürgősségi engedéllyel jóváhagyta egy új, nyál alapú COVID-19 diagnosztikai teszt használatát, amely egyszerre olcsó és rendkívül gyors is.

A SalivaDirect névre keresztelt diagnosztikai eszköz egy nagyon érzékeny tesztnek tűnik elsőre, viszont hasonló pontossággal és kimenetellel lehet vele mintát venni, mint a jelenleg széles körben elterjedt, elsősorban a torok hátuljából vett pálcikás teszt esetében.

Az FDA által újonnan jóváhagyott eszközzel viszont nem az egészségügyi dolgozó, hanem mi magunk vesszük a mintát, ugyanakkor egy egészségügyi dolgozó felügyeletével.

Ehhez a mintavételhez nem szükséges speciális pálcika, vagy egyéb mintavételre alkalmas eszköz, és egy steril tartóba tehetjük a rendkívül könnyen begyűjtött nyálmintánkat. Az eszközt megalkotó kutatók elmondása szerint a molekuláris diagnosztikai teszttel mindössze három óra alatt megkaphatjuk az eredményeket, és akár egyszerre 92 mintát is le lehet tesztelni a SARS-CoV-2 vírusra.

A kutatók szerint mindössze néhány dollárnyi ára lehet a reagenseknek, a laboratóriumok meg mintánként maximum 10 dollárért dolgozhatnak, így ez egy kifejezetten olcsó tesztnek minősül.

Egyébként ezt a fajta metodikát már alkalmazták, méghozzá az NBA-ban, főként a tünetmentes emberek koronavírusra való tesztelésére, sőt az amerikai kosárliga fontos összegekkel hozzá is járult a kutatáshoz. A Fehérház illetékes koordinátora, Dr. Brett Giroir elmondása szerint ez egy nagyon innovatív módszer, amellyel fontos erőforrásokat lehet majd a jövőben megspórolni.

koronavírusteszt
koronavírus
Amerikai Egyesült Államok

Most

08:15, Frissítve: 08:59

Nem lazít Nyugat-Európa

Franciaországban szombat este 6 órától életbe lépett a meghosszabbított és az egész országra kiterjesztett éjszakai kijárási tilalom, aminek betartását járőröző rendőrök ellenőrzik.
07:29, Frissítve: 09:42

Fagypont alatt egész nap

Fagyos napok jönnek - figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Jeges utakra számíthatunk a napokban. Keddtől várható enyhülés.

Népszerű