Ugrás a tartalomra
TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

Incidensek nélkül zajlott le a Pride a szerb fővárosban

2021.09.19
09:38
2021.09.19
15:53
Forrás
Pannon RTV
A büszkeségnapi felvonulás résztvevői Belgrád fő utcáin sétáltak végig transzparenseikkel. Az idei mottó az volt, hogy „A szerelem, az törvény”.

A rendezvényt a rendőrség tagjai biztosították a város több pontján.

Stefan Radaković: „Én 15 évesen nyilvánítottam ki másságomat, de már a korai pubertás koromban, 12-13 évesen tudtam, hogy meleg vagyok. Az én történetem olyan, hogy nagy konfliktusom lett emiatt a szüleimmel. Hosszú konfliktus után az apám kidobott a házból. Édesanyám félig-meddig elfogadott. Ezek után elmentem Szerbiából. Németországban élek 6 éve a párommal és a távolból harcolok a jogaimért, hogy egyszer visszajöhessek ide. Ez a célom.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

A felvonuláshoz olyanok is csatlakoztak, akik nem tartoznak az LMBTQ-közösséghez.

Jovana Simić: „Én abban hiszek, hogy senkinek sem kellene félelemben élnie, és hogy megalázzák a szexuális orientáltsága miatt. Együttérzek velük.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

A Pride lehetőség arra, hogy felhívják a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel a hétköznapokban találkoznak az LMBTQ-közösség tagjai – mondják a résztvevők.

Isidora Isakov: „Hozzájárul ahhoz, hogy a nyilvánosság is találkozzon a problémáinkkal, és az emberi jogainkért való küzdelemhez is. Lehetőséget ad arra, hogy sétáljunk Belgrád utcáin, és megmutassuk, hogy itt vagyunk.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

A Pride résztvevői azt mondják, azért harcolnak, hogy a szerb parlament végre elfogadja azt a törvényt, amely lehetőséget adna nekik arra, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban éljenek, illetve azért is, hogy ha támadások érik az LMBTQ-közösséget, akkor a rendőrség gyorsabban és hatékonyabban kezelje ezeket az ügyeket.

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

Az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló jogszabályt idén nyilvános közvita során dolgozták ki, ugyanakkor még nem került a parlament elé. A törvénytervezet egyebek mellett arra jogosítaná fel az azonos nemű párokat, hogy látogathassák partnerüket a kórházban, vagy megörökölhessék egymás vagyonát.

Marko Mihailović, szervező: „Én tényleg remélem, hogy ez az utolsó év, hogy a pride-ot a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény nélkül tartjuk. Jövőre itt lesz megtartva az Europride. Ez egy nagy lehetőség arra, hogy sok turistát vonzzunk az országba, egy új képet alkossunk róla, és a szerbiaiaknak is lehetőséget adjunk arra, hogy átfogóbban megismerjék a közösségünket.”

A szervezők azt mondják, az elmúlt húsz évben az LMBTQ-közösség tagjainak helyzete sokat mozdult előre, ugyanakkor több kulcsfontosságú téren mégsem történtek előrelépések.

Belgrád
Pride
LMBTQ
felvonulás
büszkeségnapi felvonulás

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű