Ugrás a tartalomra
TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

Incidensek nélkül zajlott le a Pride a szerb fővárosban

2021.09.19
09:38
2021.09.19
15:53
Forrás
Pannon RTV
A büszkeségnapi felvonulás résztvevői Belgrád fő utcáin sétáltak végig transzparenseikkel. Az idei mottó az volt, hogy „A szerelem, az törvény”.

A rendezvényt a rendőrség tagjai biztosították a város több pontján.

Stefan Radaković: „Én 15 évesen nyilvánítottam ki másságomat, de már a korai pubertás koromban, 12-13 évesen tudtam, hogy meleg vagyok. Az én történetem olyan, hogy nagy konfliktusom lett emiatt a szüleimmel. Hosszú konfliktus után az apám kidobott a házból. Édesanyám félig-meddig elfogadott. Ezek után elmentem Szerbiából. Németországban élek 6 éve a párommal és a távolból harcolok a jogaimért, hogy egyszer visszajöhessek ide. Ez a célom.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

A felvonuláshoz olyanok is csatlakoztak, akik nem tartoznak az LMBTQ-közösséghez.

Jovana Simić: „Én abban hiszek, hogy senkinek sem kellene félelemben élnie, és hogy megalázzák a szexuális orientáltsága miatt. Együttérzek velük.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

A Pride lehetőség arra, hogy felhívják a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel a hétköznapokban találkoznak az LMBTQ-közösség tagjai – mondják a résztvevők.

Isidora Isakov: „Hozzájárul ahhoz, hogy a nyilvánosság is találkozzon a problémáinkkal, és az emberi jogainkért való küzdelemhez is. Lehetőséget ad arra, hogy sétáljunk Belgrád utcáin, és megmutassuk, hogy itt vagyunk.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

A Pride résztvevői azt mondják, azért harcolnak, hogy a szerb parlament végre elfogadja azt a törvényt, amely lehetőséget adna nekik arra, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban éljenek, illetve azért is, hogy ha támadások érik az LMBTQ-közösséget, akkor a rendőrség gyorsabban és hatékonyabban kezelje ezeket az ügyeket.

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

Az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló jogszabályt idén nyilvános közvita során dolgozták ki, ugyanakkor még nem került a parlament elé. A törvénytervezet egyebek mellett arra jogosítaná fel az azonos nemű párokat, hogy látogathassák partnerüket a kórházban, vagy megörökölhessék egymás vagyonát.

Marko Mihailović, szervező: „Én tényleg remélem, hogy ez az utolsó év, hogy a pride-ot a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény nélkül tartjuk. Jövőre itt lesz megtartva az Europride. Ez egy nagy lehetőség arra, hogy sok turistát vonzzunk az országba, egy új képet alkossunk róla, és a szerbiaiaknak is lehetőséget adjunk arra, hogy átfogóbban megismerjék a közösségünket.”

A szervezők azt mondják, az elmúlt húsz évben az LMBTQ-közösség tagjainak helyzete sokat mozdult előre, ugyanakkor több kulcsfontosságú téren mégsem történtek előrelépések.

Belgrád
Pride
LMBTQ
felvonulás
büszkeségnapi felvonulás

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.