Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Informatikus palánták versenyeztek Zentán

2020.02.08
14:10
2020.02.08
18:45
Forrás
Pannon RTV
A Neumann informatikai versenyt a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban szervezték meg.

A diákok az előre elkészített versenymunkáikat zsűri előtt prezentálták. A legjobbak pedig továbbjutottak a szekszárdi döntőbe.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A versenyen az általános és a középiskolások is részt vehettek, akik hat kategóriában versenyeztek. Az adai Cseh Károly Általános Iskolából négy tanuló érkezett. Három diák az animáció, egy pedig a megépített digitális automata kategóriában nevezett.

Világos Kornél, felkészítő tanár, Cseh Károly Általános Iskola, Ada: „Az animációk különböző témára készültek. Egy nagylány közülünk a kirekesztettség témáját dolgozta fel, a diákoknak a nem megértése. Volt egy olyan, ami egy elguruló pénzről szól, és van egy olyan animációnk is, ami egy Rubik kockát mutat be. A megépített digitális automatánk egy távolságmérő, egy ultrahangos távolságmérő egy kis mikrokontroller segítségével.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A középiskolások inkább okos eszközökre terveztek programokat.

Hegedűs Joshua, versenyző, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta: „Az egyik osztálytársammal készítettünk egy játékot, amelyet szeptemberben kezdtünk el készíteni. A játékunkban mondjuk rá két aktív hónapunk van, tehát két aktív hónapot beleöltünk a játékba.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A versenyt már hetedik éve szervezik meg Zentán. Azok a tanulók, akik ebből a fordulóból továbbjutnak, azok a szekszárdi döntőben vehetnek részt.

Esztelecki Péter, szervező: „Nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a versenyt megszervezzük itt az iskolában, mivel tényleg nagyon sok diákot vonzunk. Most is kb. 120-an leszünk, a felkészítő tanárokkal együtt. Tényleg egy nagy versennyé nőtte ki magát ez a kis versenynek indult elődöntő.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A verseny keretein belül az érdeklődők megtekinthették a zentai Népi Technikában a régi számítógépek interaktív kiállítását. Közel 30 számítógépet nézhettek meg.

Zenta
informatika
verseny

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.