Ugrás a tartalomra
Pixabay/mirkosajkov

Ingyen kérhető a HPV-fertőzés elleni védőoltás Újvidéken

2020-10-11
11:57
Forrás
Vajdasági RTV
A vakcina a szexuálisan még nem aktív korosztálynál a leghatékonyabb. A védőoltással megelőzhető a méhnyakrák.

Újvidéken felvehető a humán papillomavírus okozta fertőzés elleni ingyenes védőoltás. A nem kötelező védőoltást a 12 és 14 év közötti lányok 2 dózisban a helyi egészségházakban, a 15 és 18 év közöttiek pedig 3 dózisban a Vajdasági Közegészségügyi Intézetben kaphatják meg, a szülők, gondviselők írásos beleegyezésével. Minden érdeklődő a saját választott orvosánál jelentkezhet – írja a 021.rs hírportál.

A humán papillomavírus okozta fertőzés egy hosszú időn át kialakuló, úgynevezett szunnyadó fertőzés, amely kezdetben tünetmentes. A hosszan tartó lappangási időszak daganatos megbetegedéshez vezethet – mondta dr. Mirjana Štrbac, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet epidemiológusa. A védőoltással megelőzhető a méhnyakrák. A vakcina a szexuálisan még nem aktív korosztálynál a leghatékonyabb.

A fiatal lányok többségénél a HPV-fertőzés magától elmúlik, de egyeseknél komoly következményekkel jár, és rosszindulatú elváltozások alakulhatnak ki, amelyeket csak a szűrővizsgálatok mutatnak ki. A HPV-fertőzés egyik megjelenési formája a kondilóma, amely körülbelül 3 hónappal a megfertőződés után jelentkezik. A Gardasil 9 oltóanyagot már több mint egy évtizede alkalmazzák az európai országokban, és valóban hatékony – fejtette ki dr. Mirjana Štrbac. Ez nem egy újkeletű vakcina, és nem kell összekeverni az új védőoltásokkal, amelyeket most gyártanak. A Gardasil 9 védőoltás nem csak a HPV okozta méhnyakrák ellen nyújt védelmet, hanem megelőzi a nemi szemölcsök kialakulását is – tette hozzá.

HPV
védőoltás
vakcina
ingyenes
Újvidék
méhnyakrák
humán papillomavírus
Vajdasági Közegészségügyi Intézet
dr. Mirjana Štrbac

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 15:36

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 15:17

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.