Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ingyenes hepatitis B és C, valamint HIV-szűrés

2021.07.27
12:59
2021.07.27
16:21
Forrás
Pannon RTV
A szűrésre bárki elmehet, nincs lakóhelyhez kötve és semmilyen papír nem szükséges.

A hepatitis világnapja alkalmából ingyenes hepatitis B és C, valamint HIV szűrést végeznek szerdán a Szabadkai Közegészségügyi Intézetben. A vizsgálatot 7 és 14 óra között végzik. A hepatitis a máj gyulladásos betegsége, amelyet ötféle vírus okoz. Ezek közül a leggyakoribb vírus a hepatitis B és C. A 2020-as adatok szerint Szabadkán nem regisztráltak hepatitis A fertőzést, viszont volt egy B és négy C krónikus fertőzött. A hepatitis A és B ellen egyébként van vakcina, Szerbiában 2005 óta ez kötelező védőoltás.

Dr. Bohucki Nebojsa, járványügyi szakorvos: „Ezek a számok alacsonyak, de ez a trend, ez a tendencia már régóta van. Több mint 50 éve vannak ilyen ellenőrzések járványtani szempontból. Észrevettük, hogy egyre kevesebb és kevesebb beteget regisztráltunk, ami kedvező. Várható, hogy nemcsak nálunk, hanem egész Európában 2030-ig a virális hepatitiszek nem lesznek olyan járványtani, közegészségügyi problémák, mint ma.”

hepatitis
szűrés
HIV
AIDS

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.
16:19, Frissítve: 17:43

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.