Ugrás a tartalomra
szórólapok
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Ingyenes HIV-, Hepatitis B és C tesztelés a szabadkai Közegészségügyi Intézetben

2017-11-20
14:47
2017-11-20
17:27
Forrás
Pannon RTV
Reggel 8-tól 14 óráig fogadták a pácienseket, illetve este 7 órától éjfélig lehet még jelentkezni.

Már ötödik alkalommal Európa 53 országa vesz részt a november 17-e és 24-e között megszervezett akcióban. Szerbiában, így Szabadkán is, hétfő reggel 8-tól 14 óráig fogadták a pácienseket, illetve este 7 órától éjfélig lehet még jelentkezni. Európában 13 millió Hepatitis B pozitív és 15 millió Hepatitis C pozitív ember él, valamint további 1 millió 200 ezer olyan, aki HIV pozitív.

A déli órákig mindössze csak hatan vetették alá magukat az ingyenes és önkéntes HIV, Hepatitis B és C tesztelésnek. Fontos tudni, hogy a HIV és a Hepatitis B nemi úton terjedő betegségek és főképp azokat érintik, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket. A Hepatitis C pedig a kábítószer-élvezőkre veszélyes, hiszen tűszúrás útján terjed.

vérvétel

A kezelés szempontjából fontos a betegségek minél korábbi felismerése, ami kizárólag teszteléssel deríthető ki. Nagyon sokan nem is tudják, hogy a fertőzések hordozói. A vírusok a vérben vannak jelen, így vérvétellel mutathatók ki. Pozitív eredmény esetén azonnal megkezdődik a gyógykezelés, így megakadályozva a betegség további terjedését.

Dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakorvos, Közegészségügyi Intézet, Szabadka: „Aki HIV-pozitív és szed modern terápiát, sok évet tud élni. Nem csak sok évet, hanem nagyon sok évtizedet és meghal más okból, nem pedig a HIV-fertőzéstől. A Hepatitis B ellen van védőoltás, de itt a kezelés nem annyira sikeres. A Hepatitis C ellen még nincs védőoltás, de a kezelés nagyon jó, körülbelül 95 százalék teljesen kigyógyul ennek a terápiának köszönhetően.”

A Hepatitis fertőző májgyulladás, mert a vírus a májat támadja meg. A Hepatitis B 90 százalékban heveny lefolyású, 5-10 százalékban alakul át krónikussá. A krónikus májbetegségből pedig néhány év elteltével májcirrózis, végül májrák alakulhat ki. Ugyanakkor a Hepatitis C több mint 80 százalékban krónikus betegség, ebben az esetben sokkal magasabb a májrák kialakulásának kockázata. Védőoltás csak a Hepatitis B ellen van, azt is csak 2006-ban tették kötelezővé, egy éves korban adják be először és három adag után nyújt teljes védettséget. A Hepatitis C ellen nincs vakcina, ezért Szerbiában évről évre növekszik a fertőzöttek száma. Az ingyenes és önkéntes tesztelésre a szabadkai Közegészségügyi Intézetben éjfélig lehet még jelentkezni.

HIV
Hepatitis B
Hepatitis C
tesztelés
Szabadka
Közegészségügyi Intézet

Most

04:35, Frissítve: 04:53

Szombaton temetik I. Mihályt

A svájci rezidenciáján múlt héten elhunyt volt uralkodó holttestét szerdán a román hadsereg repülőgépe vitte haza. A szombati temetésig a bukaresti kormány háromnapos nemzeti gyászt rendeltelt el.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.