Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ingyenes légzésfunkciós vizsgálatot végeztek Szabadkán

2019.11.19
16:13
2019.11.19
18:37
A helyi közkórház tüdőosztálya szervezte az akciót a krónikus obstruktív tüdőbetegség világnapja alkalmából.

A szabadkai Városháza alatti gyógyszertárben végeztek ingyenes légzésfunkciós vizsgálatot. Az egyre elterjedtebb betegség diagnosztizálásának leghatékonyabb módja ez a vizsgálat, amellyel gyorsan és fájdalommentesen mérik le a tüdőfunkciót. Szerbiában 600 ezer ember szenved ettől az elváltozástól, és az ötödik leggyakoribb halálok az országban.

Pannon RTV

Tömeges volt az érdeklődés az ingyenes légzésfunkciós vizsgálat iránt. Juhász Margit tíz évvel ezelőtt szokott le az aktív dohányzásról. Még mindig tart tőle, hogy valamilyen nyomot hagyott a szervezetében, ezért jött el a szűrésre. „Tisztán csak ellenőrzésre jöttem, mindent rendben találtak, nincsen semmi. Jobb inkább megelőzni, illetve időben kezelni, ha valami egészségügyi probléma van.”

Magyari Istvánt tíz éve agyvérzés érte, bár azóta rendbe jött, fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat. „Most megpróbálom megnézni, hogy van-e valami más. Mert este, amikor lefekszek, érzem, hogy a torkomban mintha fütyülne valami. Csak az a baj, hogy a szűrésekről mindig későn hallunk. Most éppen meghallottam, erre jártam, gondoltam, bejövök megnézni.”

Pannon RTV

A spirométer nem okoz fájdalmat vizsgálat közben. Egyszerű vizsgálat, amely a be- és kilélegzett levegő térfogatát, a levegő légutakba jutását, a hörgők átjárhatóságát méri - mondta Bojana Matković Šakić, a Szabadkai Kórház Tüdőosztályának főorvosa. „A krónikus obstruktív tüdőbetegség a modern ember betegsége. Elsősorban a dohányfüst váltja ki, az aktív és passzív dohányzás, a környezet különféle légszennyeződései. A betegség meglehetősen veszélyes az első és második stádiumában. Ilyenkor hasznos a légzésfunkciós vizsgálat, hogy időben megkezdhessük a gyógyítását, és ezzel megelőzzük a betegség súlyosabb formáinak kialakulását.”

Pannon RTV

Az orvos mindazoknak ajánlja ezt a vizsgálatot, akik évek óta dohányoznak, akik gyorsan elfáradnak járás közben vagy nyugalmi állapotban, és akiket hosszan tartó köhögés gyötör.

egészségügy
légzésfunkció
ingyenes vizsgálat
Közkórház
tüdőbetegség

Most

Népszerű