Ugrás a tartalomra
Pixabay/fernandozhiminaicela

Ingyenes lesz a HPV elleni oltás Szerbiában

2021.12.03
18:51
A vakcinát a 9 és 19 év közöttiek kaphatják majd meg díjmentesen.

A HPV, vagyis humán papillomavírus méhnyakrákot, egyéb bőrdaganatokat vagy jóindulatú hámelváltozásokat okozó, elsősorban szexuális úton terjedő vírus. A férfiaknál a péniszdaganat okozója.

A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója most elmondta, Szerbiában az állam átvállalja a védőoltás költségeit, így a gyerekek és kamaszok ingyen kaphatják meg a fontos vakcinát. Az oltás beadását elsősorban 12 és 14 éves kor között ajánlják, akkor a leghatásosabb.

Magyarországon már évek óta ingyen oltják a hetedik osztályosokat a HPV ellen.

Szerbiában a vakcina nem lesz kötelező, csak ajánlott.

HPV
oltás
ingyenes

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.