Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ingyenes szemnyomásmérés Szabadkán

2018-03-14
14:32
2018-03-14
17:44
Forrás
Pannon RTV
Ingyenes szemnyomásmérést végeztek ma a Szabadkai Közkórház szemészeti rendelőjében a glaukóma elleni küzdelem világhete alkalmából. Látáskárosodást vagy akár vakságot is okozhat a zöldhályog.

Gyermekeknél is kialakulhat, de főként a 40 és 60 év közöttieket érinti. Kigyógyítani nem lehet, de kezelni igen, azonban időben fel kell ismerni. A világon több mint 70 millió ember szenved zöldhályogban, közülük minden 10. mindkét szemére megvakul. A betegek fele nem is tudja, hogy ezzel küzd, a glaukóma sokáig tünetmentes. A glaukóma elleni küzdelem világhete alkalmából szerveztek ingyenes szemnyomásmérést a szabadkai Közkórház szemészeti osztályán.

Az ingyenes vizsgálatokra 11 és 13 óra között jelentkezhettek a polgárok. Jadranka Vukelićet már elérte a betegség, ellenőrzésre jött.

Jadranka Vukelić: „Nekem glaukómám van. Már 11 éve abban szenvedek, anyukámnak is volt ilyen betegsége.”

A rizikófaktorok egyike éppen az, ha már volt a családban ilyen megbetegedés, a másik pedig a szemnyomás magas értéke. Ivan Vojnićnál normál értéket mértek, de nála egy másik szembetegséget állapítottak meg.

Ivan Vojnić : „A szemnyomás rendben van, de szürkehályog kezd kialakulni. ”

Az orvosok a zöldhályogot a látás gyilkosaként emlegetik. A látóideget támadja azon a helyen, ahol a szemből az agy felé indul a jel, amit látunk. A glaukóma nagyon komoly betegség, kigyógyítani nem lehet, de gyógyszerekkel, sebészeti vagy lézeres beavatkozással lelassítható illetve megállítható a további látáskárosodás. Ezért fontos a betegség korai felismerése.

Szabadkai Közkórház
szemvizsgálat

Most

11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.