Ugrás a tartalomra

Ingyenes szűrés és színházlátogatás, vásárlásnál kedvezmények

2023.08.11
17:01
2023.08.11
17:30
Forrás
Pannon RTV
Új időszámítás kezdődik a nyugdíjasok mindennapjaiban október elsejétől - megindul az új kedvezményeket biztosító kártyarendszer.

Az ígéretek szerint, aki rendelkezik majd a kártyával például ingyenes szűréseken vehet részt, de egyes boltokban is kedvezményhez juthat. Érdemes tehát igényelni.

A nyugdíjaskártyák igénylése március 15-én kezdődött, eddig több mint 660 ezren éltek a lehetőséggel. Az általunk megkérdezettek hallottak az igénylésről, a kedvezményeket pedig már mindenki nagyon várja.  

Toldi Márta, nyugdíjas, Palics: Igényeltük. Mivel palicsi lakosok vagyunk, ezért itt a helyi közösségben lehetett ezt megtenni, amihez csak a személyi igazolványunk és egy mobilszám kellett. Akkor azt mondták, hogy postai úton fogjuk megkapni.”  

 Rúzsa Teréz, nyugdíjas, Orom: 

„- Meglátjuk, hogy október elsejéig igényeljük-e.  

- Honnan értesültek róla, hogy van nyugdíjas kártyára lehetőség? 

- Mindenhonnan, a televízióból, a rádióból.” 

Dobó Margit, nyugdíjas, Orom: „A barátnőktől hallottam, és fogom is igényelni. Kávézás közben mondták, hogy lesz kártya és fogom is igényelni, azért, hogy mindent olcsóbban meg bírjak venni, és mert kevés a nyugdíjam.”  

A kártya háromféleképpen igényelhető: a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben, a szerbiai postákon, illetve elektronikus úton a zpk.trezor.gov.rs oldalra kattintva. 

És hogy milyen előnyökkel jár? Az árucikkek és szolgáltatások fizetésekor a kártya felhasználója pontokat kap: minden elköltött 500 dinár után 1-et. A hónap folyamán megszerzett pontok értéke nem haladhatja meg a szerbiai átlagnyugdíj összegét. A nyugdíjaskártya-tulajdonos az összegyűjtött pontok alapján bizonyos kedvezményekhez juthat. Fontos megjegyezni, hogy ezeket nem lehet pénzre váltani, és nem ruházhatók át más személyre sem. Siniša Mali korábban elmondta, hogy a nyugdíjas kártyák október 1-től használhatók. 

Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Ez számunkra rendkívül fontos. Fontos a legidősebb lakosoknak is. Ezzel a kártyával lehetőségük lesz arra, hogy kedvezményeket kapjanak különböző szupermarketekben, kis- és nagykereskedésekben, szalonokban. Lehetőségük lesz ingyenesen múzeumokat látogatni, színházat, ingyenes egészségügyi szűréseken részt venni, és hasonlók.”

A szerb pénzügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy október elsejétől 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, január elsejétől legkevesebb 14,5 százalékkal.

nyugdíjas kártya
Siniša Mali
Szerbia

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.