Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ingyenes szűrővizsgálatok a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben

2019.01.19
11:44
2019.01.19
18:07
Forrás
Pannon RTV
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon vehettek részt gyerekek és felnőttek egyaránt a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székházában.

A szűrést a magyarországi Katolikus Karitász orvosai végeztek a Smile - Szabadkai Nagycsaládos Egyesület szervezésében.

Vérnyomás-, vércukorszint-mérés, fül-orr-gégészeti és szemészeti vizsgálatok. Ezzel vártak mindenkit a magyar Katolikus Karitász munkatársai.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ezen felül még ortopédiai és fogászati szűrést, emellett a felnőtteknek EKG-vizsgálatot is tartottak.

Szabó-Búcsú Borbála, Szabadka: „Mindenféleképpen csak segítségünkre lehet abban, hogy hogyan viszonyuljunk a továbbiakban a gyógyszerhez is, egyáltalán a mindennapi életben mit tudunk tenni, hogy könnyebben átvészeljük az ilyen időskori jelenségeket.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Elsősorban a gyermekeket és azok szüleit várták. Takács Gabriella két kislányával érkezett vizsgálatokra.

Takács Gabriella, Szabadka: „Először jelentünk meg. Hallottunk már róla, de először tudtunk eljönni.”

Szabó Renáta, Szabadka:
„- Konkrétan milyen vizsgálatokra érkeztek?
- Szemvizsgálat, ortopéd és fogorvos vizsgálatra.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Vajdaságba immáron másodjára jöttek el a szervezet szakemberei, akik egyben a tavaly kezelt pácienseik ellenőrzését is elvégzik, illetve ingyenesen szemüvegeket és más egészségügyi segédeszközöket biztosítanak - mondta el Vojcek László az orvosmisszió vezetője.

Dr. Vojcek László, az Orvosmisszió vezetőorvosa, Katolikus Karitász: „Kiegészítettük a tavalyi tapasztalat alapján a felnőttek vércukorszint, vérnyomás és EKG-vizsgálatával illetve szűrésével. Mi volt ez a tavalyi tapasztalat? Az, hogy a gyermekeket hozó anyukák és nagymamák elmondták, hogy ők itt nem jutnak el szakorvoshoz, az ő vércukruk nem volt megmérve 10 éve, vagy a vérnyomásukról nincs elképzelésük.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A Katolikus Karitász orvosmissziója még 2015-ben vette kezdetét Magyarország Kormányának támogatásával, a határon túli térségekben élők egészségügyi állapotának felmérése és javítása érdekében. A jövőben is számíthatnak Vajdaságban az általuk szervezett ingyenes szűrővizsgálatokra - hangzott el az eseményen.

Lányi Ernő Ernő Iparos Művelődési Egyesület
szűrővizsgálatok

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.
07:10, Frissítve: 10:03

Összmagyar Egyetemista Tábor 2022

Háromszáz magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemistatáborába, Magyarországra. A Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő táborban vajdasági diákok is képviseltetik magukat.

Népszerű