Ugrás a tartalomra
vércukorszintmérés
Pannon RTV

Ingyenes vércukorszint mérést szerveztek Szabadkán

2017-11-14
13:30
2017-11-14
16:08
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában több, mint 710 ezer regisztrált cukorbeteg van, Szabadkán pedig 14 ezer, de nagyjából ugyanennyien vannak azok, akik nem is tudják, hogy betegek.

1991 óta az Egészségügyi Világszervezet javaslatára november 14-e a diabétesz világnapja. Világszerte minden hatodik másodpercben a cukorbetegség szövődményei következtében hal meg egy ember. A szakemberek előrejelzése szerint 2040-ig a földkerekség minden tizedik lakosa diabéteszben szenved majd. Szerbiában több, mint 710 ezer regisztrált cukorbeteg van, Szabadkán pedig 14 ezer, de nagyjából ugyanennyien vannak azok, akik nem is tudják, hogy betegek.

Délelőtt 9-től 11 óráig a Szabadkai Gyógyszertárak kettes számú kirendeltségében ingyenes vércukorszint mérést szerveztek. A cukorbetegség könnyen örökölhető. Ezért is jöttek el sokan az ellenőrzésre. Korbai Rozália: „A családomban sok a cukorbeteg. Még sosem voltam, ezért eljöttem ellenőrizni, nehogy engem is elkapjon ebben a korban már.”

Simon Verona:
„- 6 egész 7.
- Éhgyomorra?
- Nem. Reggeliztem és kávét is ittam.
- Akkor ez kiváló eredmény.
- Azt mondta a doktor, hogy igen, jó az eredmény.”

Szabadkán 14 ezer ember, azaz a lakosság 10 százaléka cukorbetegségben szenved.

Dević Terézia, elnök, Szabadkai Cukorbetegek Egyesülete:
„- Amennyi nyilvántartott cukorbeteg van, ugyanannyi van körülbelül még, aki sajnos, főleg a kettes típusú cukorbetegekre gondolok, akik még sajnos nem tudják, hogy cukorbetegek.
- Hogy lehet a cukorbetegséggel együtt élni?
- Nagyon szépen. Én már több évtizede, gyerekkorom óta vagyok cukorbeteg.”

vércukorszintmérő

Fontos kézben tartani a diabéteszt. Rendszeresen kell szedni az orvosságokat, időben beadni az inzulint, aki csak diétán van, diétáznia kell. A cukorbetegség a kapillárisokat, a véredényeket károsítja, ezért szövődményként megtámadhatja a látást, a hallást, a szív- és érrendszeri betegségek folyamán a veséket. A Szabadkai Cukorbetegek Egyesülete havonta egyszer előadásokat szervez tagsága részére, a Szegedi úti orvosi rendelőben pedig tanácsadás is működik. A cukorbetegség az előírt terápia betartásával, rendszeres testmozgással és az állandó orvosi ellenőrzéssel megfelelően karbantartható. Jelenleg a világ minden 11-ik lakója szenved diabéteszben és minden hetedik csecsemőnél fennáll a cukorbetegség kialakulásának veszélye még az édesanya terhessége alatt.

cukorbetegség
diabétesz
vércukorszintmérés

Most

22:31

Lövöldözés volt egy texasi iskolában

A lövöldözés helyi idő szerint nyolc óra előtt tört ki a Dallastól valamivel délebbre fekvő Italy település középiskolájában. A diákokat nem sokkal később evakuálták az épületből.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.