Ugrás a tartalomra
Pixabay/Myriams-Fotos

Inhalátor - A család barátja, egészségünk őrzője!

2022.01.14
14:26
2022.01.14
15:22
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió
Szükség van e erre a készülékre az otthonunkban? Régen is megvoltunk nélküle… A gyermekgyógyászok válasza viszont egyértelműen az igen. Szükség van rá, hiszen egyszerre véd és gyógyít, illetve komolyabb betegségek megelőzésében is hasznos.

A részletekről dr. Nyirádi Miklós gyermekgyógyásszal Dedić Szuzana beszélgetett.

Miért ajánlatos a gyerekek számára az inhalátorok használata, mire kell odafigyelni, és hogyan érdemes alkalmazni a gyerekeknél?

- Mi gyermekgyógyászok örülünk annak, ha a családban legalább egy készülék van, amit a családtagok használni tudnak. Az utóbbi években megnövekedett az inhalátorok alkalmazása. Ez egy nagyon jó dolog. Szerintem minden gyermekgyógyász így vélekedik erről. Az inhalátorral praktikusan azt érjük el, hogy a nyálka, ami a légutakban van fellágyul, fellazul, és a gyerek később már fel tudja azt köhögni. Természetesen, ha kisgyerekről van szó, akkor nem tudja kiköpni, többnyire lenyeli, és egy émelygés, egy hányinger után kihányja azt, vagy a székleten keresztül távozik a szervezetből. Ilyen esetben nyálkásabb széklet jelentkezik a gyereknél. Ez nem jelent semmi problémát, és a szülőket is mindig megnyugtatjuk, hogy ettől nem kell megijedni. Ők így tudják a váladékot eltávolítani a szervezetből.
Tehát az inhalátor, és az inhalálás mint folyamat egy fantasztikus lehetőség, a legegyszerűbb módja annak, hogy ezt a nyákot fellazítsuk, és minél előbb eltávolítsuk a légutakból, mert a nyálka, mint tudjuk nagyon jó táptalaj lehet bármilyen bakteriális fertőzésnek, és ha túl sokáig ott marad a légutakban, akkor bizony egy felülfertőződés keletkezhet, és akár egy tüdőgyulladás is kialakulhat a végén. A különböző köptető szirupok, csöppek, porok használatát nemigen ajánljuk a gyerekeknél. Gyakori inhalálással kombinálva alkalmasabb lehet inkább a mentol vagy kámfor illatú kenőcsök használata, amit a mellkasra kell felvinni. Nagyon szépen meg lehet így tisztítani a légutakat. A másik nagy kérdés, amit a szülők mindig feltesznek, hogy mit is tegyenek az inhalátorba, és hogy mi az, amit bátran használhatnak otthon úgy, hogy nem konzultálnak előtte orvossal, és mi az amihez már kell egy orvosi vélemény is. Az első és legfontosabb, amit ajánlunk, hogy fiziológiás oldat mindig legyen otthon. Amint a szülő észleli az első tüneteket, ahogy a gyerek köhécselni kezd már be is kapcsolhatja az inhalátort három, vagy öt milliliter fiziológiás oldat hozzáadásával. Ami nagyon fontos még, hogy nem szabad ráerőltetni az inhalátor maszkját a gyerekre. Ki kell várni a megfelelő alkalmat, hogy a három vagy akár öt, hét percnyi inhalálást, készüléktől függően, nyugodtan végig tudja ülni.

Pixabay/Myriams-Fotos

Akár már csecsemőkorban is lehet használni?

- Így igaz, akár már csecsemőkorban is. Persze náluk sem kötelező a maszkot teljesen a kis arcra ráerősíteni, hanem elég csak a száj közelébe tartani. Tehát látjuk, ahogy az a pára, az a gőz termelődik, és fokozatosan kell közelíteni az archoz vele. Nem szabad megrémíteni a gyereket, inkább hozzá kell szoktatni, hogy később, három, négy éves korban már saját maga tudja végigcsinálni az inhalálást.

Arról olvastam, hogy kruppos tünetek, és asztma esetén is nagy segítség lehet az inhaláció.

- Persze, de akkor természetesen már gyógyszereket is kell az inhalátorba tenni. Akkor nem elég csak a fiziológiás oldat. Itt kerül képbe az orvos. Ilyen esetekben már konzultálni kell egy gyermekgyógyásszal, hogy mi is kerüljön az inhalátorba. Gondolok itt a hörgőtágító, vagy kortikoszteroid tartalmú cseppekre, amiket gyerekeknél alkalmazunk.

Esetleg vannak-e olyan anyagok, amelyeket nem szabad a szülőknek az inhalátorba beletenni? Tehát, hogy találkozott-e már olyan esettel, amikor olyan szereket használtak, amit nem szabad?

- Hogyne. Sok esetben a szülők azt hiszik, hogy egy menta, egy eukaliptusz, vagy másfajta illóolaj segíteni tud, és beleteszik az inhalátorba. Itt hangsúlyozom ki, hogy nem szabad használni ilyen olajokat. Ezek a készülékek nem alkalmasak arra, hogy szétbontsák apró részecskékre az illóolajokat. Másrészről pedig allergén anyagokról van szó. Olyan hörgőszűkületet is okozhatnak, ami bizony életveszélyes is lehet. Kérem a szülőket tehát, hogy az illóolajakat mellőzzék, ne alkalmazzák inhalátorokba.

Az inhalátort nem csak akkor lehet használni, ha már a gyerek a betegség tüneteit mutatja, hanem akár megelőzésként is?

- Pontosan. A légzés tisztítására szolgál, és nagyon jó hatást lehet vele elérni. A már említett fiziológiai oldattal soha semmilyen probléma nem történhet. A légutak tisztítását segíti elő, és ártani nem tud. Ezek az oldatok 0,9 százalékosak létezik ettől erősebb 3 százalékos sóoldat is, aminek a feladata a makacs nyálka fellazítása a légutakban. Tehát ha a szülő hallja, hogy a gyerek próbálja, de nem tudja felköhögni ezt a váladékot, akkor a 3 százalékos sóoldatot ugyanúgy alkalmazhatja az inhalátorba, külön orvosi jóváhagyás vagy vélemény nélkül, mint a gyengébb fiziológiás oldatot. Ezután követni kell a gyerek állapotát, amennyiben 24-48 óra múlva sem javul a helyzet, akkor természetesen fel kell keresni a gyermekgyógyászt.

SZMR
Szabadkai Magyar Rádió
dr. Nyírádi Miklós
inhalátor
gyermekgyógyászat

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.