Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Iskolanapot és búcsút ünnepeltek a szabadkai Paulinumban

2023.01.25
18:29
2023.01.25
18:52
Forrás
Pannon RTV
Szent Pál apostolról, a szabadkai Paulinum névadójáról, valamint az intézmény 60. tanítási évéről emlékeztek meg a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégiumban. Pálforduló alkalmából az intézményben iskolanapot és búcsút tartottak.

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégiumban igazi családias légkör uralkodik, ahol a diákok magas szintű oktatásban részesülnek mint magyar, mint horvát nyelven.

Pozder Damjan, tanuló: „Azoknak ajánlom, akik szeretnek tanulni, új ismereteket megismerni, akik szeretik az egyházat, akik úgy érzik, hogy elhívatottak.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az iskolanap és búcsú mellett az intézmény 60. tanítási évét is megünnepelték.

Miocs József, igazgató-rektor, Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium, Szabadka: „Szent Pál apostol, mint pogány üldözte a keresztényeket, megtért és egyik legnagyobb keresztény lett, és nem csak a keresztény értelemben, hanem abban, hogy a kereszténységnek egyik legnagyobb hirdetője, missziósa, prédikátora, írója lett.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az ünnepi szentmisét a szabadkai Paulinum egykori diákja, Német László belgrádi metropolita érsek vezette. Elmondása szerint az intézményben szerzett tudását a mai napig felhasználja.

„Ami számomra nagyon fontos volt, hogy kaptam itt egy általános műveltséget a latin nyelvtől egészen a teológia ismeretekig, de a humán tudományok terén is nagyon fontos volt. Az ember megtanult viselkedni, el tudta mélyíteni a hitét, a barátságokat.”

A szabadkai Paulinum az egyetlen egyházi alapítású iskola Szerbiában, amely akkreditált programmal rendelkezik – emelte ki Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár.

Ez az iskola tényleg példaértékű intézmény, amelyet Belgrádban az oktatási minisztériumban is emlegetnek, hogy ezt a példát kellene követni a többi felekezeti oktatási intézménynek is. Ennek az iskolának nagy múltja is van, hiszen hatvan év nem kevés idő.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A jelenleg három Szabadkán működő gimnázium közül a Paulinum az, amelynek jelentősége messze túlmutat a Város határain - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, a VKT, elnöke.


„Azt gondolom, hogy a város szempontjából mindhárom intézménynek megvan a létjogosultsága, és mind három intézményről elmondható, talán a Paulinumról leginkább, hogy messze túlmutat a jelentősége a Város határain, hiszen egész Vajdaságból érkeznek fiatalok, akik vagy papi pályára készülnek vagy akik katolikus szellemben klasszikus gimnáziumot szeretnének végezni.”


A Pálforduló napi szentmisét követően az intézmény diákjainak kultúrműsorát is megtekinthették a jelenlévők.

Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium
Dr. Pásztor Bálint
Német László
Szakállas Zsolt
Miocs József

Most

19:30, Frissítve: 19:41

Újra járható az M5-ös autópálya Lajosmizsénél

Az autópályán, Lajosmizse közelében a forgalom ismét zavartalanul haladhat. Kora este 3 gépkocsi ütközött az M5-ös autópályán Lajosmizsénél, a Szeged felé vezető oldalon - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
18:11, Frissítve: 18:48

Kisorsolták az első lakásokat a nyereményjátékon

Šabacra és Kruševacra került a Vedd el a számlát és nyerj! nevű nyereményjáték első két díja, legalább is itt kaptak számlát a vásárlásukról a beküldők. Egy másfél szobás és egy kétszobás belgrádi lakás jár a nyerteseknek.
17:07, Frissítve: 17:19

Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.
16:02, Frissítve: 17:22

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.