Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Iskolanapot ünnepel a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola

2019.10.16
14:21
2019.10.16
19:01
Forrás
Pannon RTV
Az intézménybe 1304 tanuló jár, akik a gépészet és fémfeldolgozás, az elektrotechnika és a közlekedés szakmáit sajátíthatják el.

Idén újításként robottechnikus szakkal bővült a képzések területe. Az iskolanap alkalmából különböző programokon vehettek részt az intézmény diákjai.

Az iskolanap részeként az intézmény oktatópályáján versenyezhettek azok a tanulók, akik közlekedési szakra járnak és rendelkeznek B-kategóriás jogosítvánnyal. Nagy Bálint első alkalommal vett részt osztálytársaival a közlekedési versenyen: „Szurkolunk nekik teljes mértékben, reméljük, hogy valamelyikük elhozza az első helyezést. Bár vannak elég profik is a többi osztályból, de ugyanúgy szurkolunk nekik, hátha összejön nekik.”

A tanulók betekintést nyerhettek a 3D-s nyomtatás rejtelmeibe sőt, gravírozógéppel is kísérletezhettek. Papajcsik Áron több kiállításon is részt vett már robotok és nyomtatók bemutatásával: „Iskolanap van, ezért bemutatom a még nyolcadik osztályban készített munkámat a T8-as CNC gravírozó gépet, ami nem csak gravírozásra van, de mi arra használjuk.”

Tóth Dénes fontosnak tartja, hogy a diákok megismerjék az elemek helyes használatát, begyűjtését és az újrahasznosítással is megismerkedhettek.

Tóth Dénes, elnök, Eco-Friends and Eco-Kits: „Hogyan kellene az elemeket szelektív begyűjteni, és azokból kiválogatni a jókat, amit mi szakmailag elsődleges újrahasznosításnak nevezünk. Ez a folyamat megy ma.”

Az egészséges táplálkozás világnapja alkalmából ételekből különböző tárgyakat, egyebek között repülőgépet is készítettek a diákok. A sport kedvelői a tornaterembe látogattak, ahol futball- és röplabda mérkőzés zajlott.

Sztarek Lilla, igazgatóhelyettes, Ivan Sarić Műszaki Középiskola, Szabadka: „Minden évben vannak ilyen programok, az idén egy kicsit több, mivel mind a két váltás fedve van. Tehát az első váltásban és a második váltásban is vannak programok.”

Az intézmény az elmúlt időszakban számos területen fejlődött és fejlődni fog még a továbbiakban is - tette hozzá az igazgatóhelyettes. Terveik szerint a jövő évben új épülettel bővül az oktatási intézmény, a tornaterem mögött egy a gyakorlati oktatásra alkalmas épületrészt alakítanak ki.

Szabadka
Ivan Sarić Műszaki Középiskola
Sztarek Lilla
iskolanap

Most

17:02, Frissítve: 17:11

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése az EU és a Nyugat-Balkán országai között a 2022. december 6-án megtartott tiranai értekezleten aláírt nyilatkozat értelmében – közölte a Regionális Együttműködési Tanács.
15:11, Frissítve: 16:12

Gólyaavató az MTTK-n

Gólyaavató ünnepséget tartottak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Pintér Krekity Valéria, az intézmény új dékánja elmondta, hogy 41 elsőéves hallgató kezdi meg az új tanévet.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.