Ugrás a tartalomra

Ismét lehet pályázni a nyílászárók cseréjére Szerbiában

2022.05.05
21:41
2022.05.06
12:43
Forrás
Pannon RTV
Az illetékes minisztérium még januárban írta ki újabb energiahatékonysági pályázatát a községek és városok számára. Ezúttal pedig Szabadka is pályázott, és nyert is. Hamarosan a polgárok is pályázhatnak.

Csak úgy mint Szerbia nagyvárosaiban, így Szabadkán is gombamód szaporodnak a tömbházak. Az új építésű lakások négyzetméterenkénti ára azonban meghaladja az ezer eurót. Akinek pedig nincs ennyi pénze az általában régi építésű házat, vagy pedig lakást vásárol. Itt azonban a tulajdonosoknak különböző felújítási költségekkel kell számolniuk. Ide tartozik például a falak hőszigetelése, vagy pedig a nyílászáró csere.

A felújítási költségeknek mostanság azonban borsos ára van. A tulajdonosok számára azonban van remény, hogy olcsóbban megússzák, hiszen a szerbiai Bányászati és Energiaügyi Minisztérium idén is támogatja az energiahatékonysági beruházásokat. A tavalyi évtől eltérőn pedig idén Szabadka város is pályázott az illetékes minisztériumnál. Ez pedig azt jelenti, hogy a felújítás értékének 25%-át állami, további 25%-át pedig községi forrásból lehet megvalósítani.

A noszai Kaszap Szabolcs is ezt a lehetőséget szeretné kihasználni családi házuk felújítására. És nem csak ablakcserében gondolkodik, szoláris paneleket is felszerelne a tetőre, amennyiben sikeresen pályázik.

Stábunk egy nyílászárók készítésével foglalkozó céghez is ellátogatott. Az üzemben gőzerővel zajlik a munka., ez pedig nem véletlen. Az ott dolgozók ugyanis azt mondják, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy modern ablakokat és ajtókat szerelnek be az emberek az otthonaikba.

A nyílászárók cseréje mellett a polgárok a falak hőszigetelésére is pályázhatnak. A szakemberek szerint egy ilyen beruházás pedig hosszútávon mindenképpen megtérül.

Sajtóinformáció szerint Szabadka város saját költségvetéséből egyébként 15 millió dinárt különített el a polgárok energiahatékonysági beruházásainak támogatására, az illetékes minisztérium pedig szintén ugyanekkora összeggel járul hozzá a projekthez. Nem hivatalos információkból úgy tudjuk, hogy a szabadkai pályázatok június végén, vagy július elején jelenhetnek meg.

Szabadka
nyílászárók cseréje
szigetelés
napelem

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.