Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ismét megvásárolható lesz az antigénteszt

2022.01.19
15:33
2022.01.19
17:23
Forrás
Pannon RTV
A koronavírusteszt otthon is elvégezhető.

A jövő héttől a gyógyszertárakban ismét megvásárolható lesz az antigénteszt azok számára, akik önállóan szeretnék magukat tesztelni koronavírusra. A rendelőkben és laboratóriumokban alkalmazott tesztektől eltérően ez otthon is elvégezhető.

Pannon RTV

Az általunk megkérdezett újvidékiek üdvözlik ezt az új lehetőséget, azonban nem mindenki bízik az önvizsgálat hatékonyságában.

„Úgy gondolom, hogy jó, ha az emberek maguktól is vehetnek mintát, és nem várnak majd sorokban.”

„Ami a teszteket illeti, rendben van. Aki biztos akar lenni benne, és ellenőrizni szeretni az egészségét, kell is, hogy erre lehetősége legyen. Egyébként a világon ezt már alkalmazzák. Angliában ez teljesen normális dolog.”

„Szerintem a gyorstesztek nem megfelelőek éppen, hogy kimutassák. A PCR-teszt az sokkal jobban ki tudja mutatni, főleg az omikront. Véleményem szerint nem fognak evvel semmit az emberek elérni, hogy ha vásárolják a gyógyszereket.”

Pannon RTV

Az eddigi, orrminta alapján végzett antigénteszteket kivonták a forgalomból, és csak az állami intézmények, illetve laboratóriumok számára tartanak fenn készleteket a patikák. A gyógyszertárakban eddig is kaphatók voltak különféle, házi körülmények közt elvégezhető koronavírus-tesztek, ám azok megbízhatósága gyakran kérdéses volt. Az újonnan bevezetett tesztektől remélik a sorok csökkenését a rendelőkben, ám kihangsúlyozzák, hogy továbbra is a legmegbízhatóbb a szakemberek által végzett vizsgálat.

Pannon RTV

Nina Dimitrov, gyógyszerész, Újvidék: „A piacon már vannak nyálvizsgálatok, amelyek a koronavírus jelenlétét mérik a nyálban, de mi úgy határoztunk, miután beszéltünk a szakemberekkel, hogy olyan házi teszteket kéne venni, amelyekkel az orrból vesznek mintát. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az orrüreg elejéből vett mintáról van szó, azért, hogy a laikusok, illetve bárki, aki nem szakember, fájdalommentesen alkalmazhassa magán.”

Az antigén tesztek recept nélkül szerezhetők be. Fontos, hogy aki komolyabb tüneteket észlel, menjen biztosra, és forduljon az egészségügyi intézményekhez tesztelésre.

koronavírus
teszt
otthoni teszt
járvány
Nina Dimitrov

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű