Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Ismét összecsaptak a migránsok - Vannak sérültek

2023.02.09
15:28
2023.02.09
16:15
Forrás
Pannon RTV
Ismét összecsaptak egymással a migránsok Szabadka közelében. Ezúttal szír és afgán bandák között alakult ki tűzpárbaj, amelyben többen megsérültek.

A szerb-magyar határszakasz közelében élő helyiek félnek, azt mondják, hogy még mindig több migránstábor van az erdőben.

A hivatalos információk szerint két migráns sérült meg a szerda esti tűzpárbajban Palics közelében. A lövöldözésnek Szarapka István is szemtanúja volt, ő riasztotta a rendőröket, akik gyorsan a helyszínre értek, és több migránst is elfogtak. Mint mondja, a mentősöknek is bőven akadt dolga, hiszen a meglőtt személyek komoly vérmennyiséget veszítettek: „Láttuk a lövöldözéseket, kalasnyikovokkal, gépfegyverekkel lövöldöztek egymásra. Azonnal jelentettük a hatóságoknak, hogy intézkedjenek, mert nem vagyunk biztonságban. Gyorsan ki is értek, akkora már az utolsó gyümölcsösnél voltak és volt sérült is. Komoly sérülések voltak, mert nagyon sok vér van az úton is meg mindenfelé. Ez az akció tartott éjfélig az biztos.”

Egy másik közelben élő férfi is mesélt a történésekről. Arcát azonban nem vállalta, ugyanis fél: Az este is kettőt lőttek a tanyám mellett. Tegnap este ott is volt lövöldözés. Vér is van, meg minden. Ezt a metszőollót is ott találtam, drótot vágtak vele. Nem tudom, hogy mit csináljak. Itt élek és ilyen még nem volt sose. Még 2016-ban sem volt ilyen veszélyes, mint most.

A férfi hozzátette, hogy a rendőrség folyamatos akció ellenére továbbra is számos migránstábor található a magyar-szerb határszakasz közelében húzódó erdőben, ahonnan szinte naponta hallani a lőfegyver dörrenését.

A szerda esti incidens kapcsán Bojan Šoralov elmondta: habár Szabadkán lényegesen kedvezőbb a jelenlegi migránshelyzet, a befogadóközpontban, a belvárosban és a környéken, az erdőben továbbra is vannak ellenőrizetlen csoportok. Az észak-bácskai körzetvezető kiemelte: átlagosan 5-30 fős migránscsoportokról van szó, akik több kilométert is megtesznek az éjszaka folyamán, hogy illegálisan átlépjék az államhatárt.

Šoralov hangsúlyozta: továbbra sem elégedett a szabadkai erdőben uralkodó helyzettel ezért a belügyminisztériumtól további erősítést és fokozott ellenőrzést kér majd az érintett területen, elsősorban a lakosok biztonsága és a környezet védelme érdekében.

A lövöldözésben résztvevő migránsok egy részét a szabadkai befogadóközpontba szállították. Azonban az illegális bevándorlók valószínűleg itt sem maradnak túl sokáig, ugyanis folyamatosan érkeznek ide a taxisok, akik visszaszállítják őket a szerb-magyar határszakasz közelébe, ahol feltehetően ismét embercsempészek segítségével próbálnak meg majd átjutni az unió területére.

migráns
Szabadka
összecsapás
lövöldözés
sebesültek

Most

15:02

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 15:09

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.
13:58

Némi orosz előny Bahmutnál

Az orosz erők némi előnyt szereztek a keleti csatatéren, Bahmut városában, de súlyos árat fizettek ezért, amely emberéletekben mérhető – közölte a kijevi vezetés csütörtökön, részleteket azonban nem közöltek.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.