Ugrás a tartalomra

Ismét több mint 2000 új koronavírusos Szerbiában

2020.11.08
16:53
2020.11.08
17:29
Forrás
covid19.rs, Szerbiai RTV
Az országban túlterheltek a kórházak.

Ma is 2000 felett van a napi koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában. 2112 embernél mutatták ki a kórt. Egy nap alatt 10 ember halt bele a szövődményekbe, az áldozatok száma összesen 890. A halálozási arány jelenleg másfél százalék alatti. Nagyot ugrott a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma Szerbiában. Ma 106-an szorulnak gépi lélegeztetésre, ami majdnem 30-cal több mint tegnap volt.

Túlterheltek a kórházak Szerbiában, a helyzet pedig kedvezőtlen és bizonytalan, mondta Milika Ašanin, a Szerbiai Klinikai Központ igazgatója a Szerbiai RTV műsorában. Hangsúlyozta, az első hullámban egy nap alatt legfeljebb 445 fertőzöttet regisztráltak, a második hullámban 467-et, jelenleg pedig a napi csúcs ezeknél ötször nagyobb. A belgrádi sürgősségi központba naponta mintegy 400 fertőzött jelentkezik, őket átirányítják a belgrádi covid-kórházakba. Pillanatnyilag a belgrádi Zvezdara Klinikai Kórházi Központban 395 koronavírussal fertőzött beteget ápolnak, míg a Dragiša Mišović Klinikai Kórházi Központban 331-et. A Szerbiai Klinikai Központban 86 fertőzött fekszik, ebből heten vannak lélegeztetőgépen.

Milika Ašanin arra figyelmeztetett, hogy óriási nyomás alatt vannak, de kitartanak. „Az elmúlt napokban átlagosan mintegy három és fél ezer ember fordult segítségért, vagy valamilyen tanácsért a covid-rendelőkhöz Belgrádban. Közülük mintegy 2700 embert vizsgáltak meg. Ebből a nagy számú páciensből kerültek ki azok, akik sürgősségi betegellátásban részesültek. Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a sürgősségin megvizsgált betegek száma. Például a fertőző betegségek klinikáján a tegnapi nap folyamán 226, néhány nappal korábban pedig több mint 250 pácienst vizsgáltunk meg. Több a kórházi ellátásra szoruló beteg száma is. A kórházi kapacitásaink már ebben a pillanatban túlterheltek.”

Sürgősségi eljárással vitatja meg kedden a köztársasági parlament a költségvetés módosítását, majd a képviselők elé kerül a lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény módosítása is - jelentette ki Ivica Dačić, a köztársasági parlament elnöke a Belgrádi Rádióban.

koronavírus
fertőzés

Most

16:31

Elhagyja mozgalmát Branimir Nestorović

A covid-szakértő tüdőgyógyászból lett politikus a Mi, a nép hangja nevű lista vezetőjeként indult és okozott hatalmas meglepetést a decemberi választásokon. Köztársasági szinten 13, Belgrádban 6 képviselői helyet szereztek.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.