Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ismét több száz illegális bevándorló torlódott fel Horgos környékén

2021.09.16
14:17
2021.09.16
17:41
Forrás
Pannon RTV
Egyre nagyobb a migrációs nyomás a szerb-magyar határszakaszon. Ismét több százan torlódtak fel Horgos környékén, közvetlenül a magyar határhoz közeli épületekben. A település központjában pedig egész nap jelen vannak kisebb-nagyobb csoportokban.

Szinte teljesen otthonosan mozognak a Horgoson és környékén feltorlódott migránsok. Gyakran a nap folyamán, főleg a déli órákban mennek be a település központjába. Ilyenkor másokkal szinte nem is lehet találkozni, csak illegális bevándorlókkal. Általában a boltokba mennek, a pénzváltókba, valamint a postára, ahol valami módon pénzt vesznek fel. Állítólag, ezt az illetékesek is megerősítették, bizonyos segélyeket is kapnak valahonnan.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A legtöbb illegális bevándorló most is az egykori jugoszláv határrendőrség romos kiszolgálóépületeiben húzódik meg. Onnan járnak be a faluba bevásárolni és ügyeiket intézni. A Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság Horgoson szolgálatot teljesítő biztonsági emberei kamerán kívül elmondták, az illegális bevándorlók nem nagyon állnak szóba senkivel, tévéstábokkal vagy újságírókkal sem. Ezt állítólag a csoportvezetőik tiltották meg nekik, és aki ezt megszegi, azt megverik. Egy egyiptomi állt szóba stábunkkal, ő azt mondta, turistaként van Szerbiában, bár iratai nincsenek.

„- Megyek Németországba. Berlinbe.
- Próbáltál már átjutni a magyar határon?
- A magyar határ nagy probléma. A legnagyobb gond a rendőrség, a magyar rendőrség.
- Miért?
- Elkapnak, letartóztatnak.
- És visszaküldenek Szerbiába?
- Igen, visszaküldenek.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Horgos központjában egy kisebb csoport arra várt, hogy a román határ menti Szerbcsernyére utazzon. Azt, hogy Horgoson jelenleg több száz migráns tartózkodik, egy magát marokkóinak valló bevándorló is megerősítette, aki Olaszországba szeretne eljutni. Most próbálkozik majd első ízben átjutni a magyar határkerítésen - tette hozzá Jawal.

„Úgy gondolom, olyan háromszázan lehetünk itt. Persze nem csak marokkóiak, vannak itt tunéziaiak, szinte minden arab országból, afrikaiak és ázsiaiak is. Pakisztáni van legtöbb. Tehát vagyunk vagy háromszázan, de legalább 250-en.”

A helyiek szerint a hívatlan vendégek száma napról napra növekszik Horgoson.

De nemcsak Horgoson, Szabadkán is gondot okoz a migránsok tömeges jelenléte. Az emberek elsősorban gyermekeiket féltik. A minap egy szabadkai szülő, Probojcsevity Laura nyilatkozott stábunknak. A család a szabadkai befogadóközpont szomszédságában él.

„Volt már példa rá, hogy be is jöttek, hátul volt a dió, és leszedték a diót, meg nem lehetett őket kizavarni.”

A családanya szerint a migránsok gyakran poharazgatnak és össze is verekednek egymással. 7 éves kislányukat és 12 éves fiukat nem engedik felügyelet nélkül sehova, még iskolába sem.

migráns
Horgos

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.