Ugrás a tartalomra
A Hunyadi-szobor kard nélkül
Korábbi felvétel: Pannon RTV/Idei Sándor

Ismét van kardja Hunyadi Jánosnak: fából...

2019-09-10
21:29
2019-09-10
21:58
Forrás
Pannon RTV
Ismeretlen tettesek fakardot helyeztek a nemrégiben felavatott bronzszobor kezébe.

A belgrádi Duna-parton júliusban felállított Hunyadi János-szobor kezéből augusztus elején lopták el a kardot, amelyet néhány nappal ezelőtt helyeztek vissza, igaz, ezúttal fából. A Politika napilap szerint, ismeretlen személyek úgy gondolták, hogy mégsem illő az, hogy fegyver nélkül álljon az a hős, aki 1456-ban megvédte Nándorfehérvárt a töröktől, ezért fából dolgoztak ki egy kardot, amelyet elhelyeztek a szobor kezében.

Hunyadi János szobra
Korábbi felvétel: Pannon RTV

Az első kard a szobrot készítő magyar vállalatnál van, és csak arra vár, hogy Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész visszahelyezze azt a szoborra. Nem hivatalos értesülések szerint augusztus 25-e körül kellett volna Belgrádba érkeznie a szobrásznak, mert előtte Olaszországban volt egy kiállításon, de ez nem történt meg.

A szobrot július 22-én adták át, a kardot pedig egy héttel később lopták el. A rendőrség előállított három fiatalat, akik a kihallgatáson azt mondták, hogy azért vitték el a kardot, mert lazán volt hozzáerősítve a szoborhoz. A fiatalok eltávolították a kardot, és letették a szobor mellé, később pedig visszamentek érte, nehogy valaki elvigye.

Hunyadi János
szobor
Zimony
Belgrád

Most

Népszerű