Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Isten áldását kérték a diákokra Bácsfeketehegyen

2019-09-15
13:57
2019-09-15
18:31
Forrás
Pannon RTV
Isten áldását kérték a diákokra és az új tanévre a bácsfeketehegyi református egyházban a tanévnyitó istentiszteleten.

A településen már hagyománya van ennek az eseménynek. Az iskola magyar diákjai mind részt vesznek rajta, tanáraikkal és szüleikkel, nagyszüleikkel együtt.

Harangszó mellett együtt vonultak be a templomba a bácsfeketehegyi magyar általános iskolás diákok a templomba a tanévnyitó istentiszteletre. Ez az alkalom rendhagyó abban, hogy a gyerekek is részt vesznek a szolgálatban szavalatokkal és zenei előadásukkal.

Bertók Franciska, Bácsfeketehegy:
Orgonálni fogok, szoktam járni, meg énekelni is szoktam.

Bede Barbara, Bácsfeketehegy: „Gitárral lépek fel, a guitar capriccio rebelt fogom játszani, és eljön az egész iskola, a szülők meg az osztály.

Fontos az iskola és az egyház együttműködése, hogy a gyerekek úgy érezzék, otthonról hazaérkeztek, amikor a templomba jöttek - mondta Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi általános iskola igazgatója.

Bojtos Béla, igazgató, Nikola Đurković Á. I., Bácsfeketehegy: „Templom nélkül nincs település, nincs élet, itt csak jót tudnak tanulni, ami azt jelenti, hogy viselkedést, emberi hozzáállást, segítségnyújtást, ami a mai világban egyre kevésbé van jelen, mert rohanunk és azt nézzük, hogy többet keressünk, hogy jobban éljünk, de nincs időnk egymásra. Itt a templomban megtanulják, hogy egymásra is jut időnk.”

Bácsfeketehegyen a magyar diákok csaknem száz százalékban a református hittant választották az iskolában a kötelező választható tantárgyak közül. Összesen 135-en tanulnak hittant, a 15 elsős is. A tanévnyitó istentiszteletnek már hagyománya van Bácsfeketehegyen.

Orosz Attila, református esperes, Bácsfeketehegy: „Megpróbáljuk legalább ilyen alkalmakkor, évente két alkalommal tanévkezdéskor meg tanévzáráskor kicsit az egyházi életbe is bekapcsolni a gyerekeket, hogy szokják meg a templom légkörét, a gyülekezet is befogadja őket, hogy érezzék jól magukat, mert ez végül is a magvetésnek a folyamata és úgy gondolom, hogy egyszer majd - hogy mikor, azt nem tudjuk - de hátha gyümölcsöt fog teremni.”

Az anyanyelven való oktatásnak nagy szerepe van a hagyományok, a kultúra továbbéltetésében. A diákokban a nemzeti identitást erősíti, ami a Kárpát-medencében élő határon túli közösségekben kiemelkedően fontos. A nemzeti tanács igyekszik programjaival minden lehetséges módon támogatni a magyar nyelven történő oktatást - emelte ki Baráth Gábor Gergely, az MNT oktatási bizottságának elnöke.

Baráth Gábor Gergely, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Ez természetesen példaértékű kezdeményezés, hiszen a bácsfeketehegyi közösség Isten áldását kéri az elsősökre, a sikeres tanévre és minden ilyen kezdeményezést támogatni kell. A tanévkezdés nagyon fontos momentuma az évnek, mondhatjuk, egy ünnep.”

A tanévnyitó istentisztelet végén Orosz Attila esperes az összes diákot kézfogással is köszöntötte.

Bácsfeketehegy
tanévnyitó istentisztelet
Orosz Attila
Baráth Gábor Gergely
Bojtos Béla

Most

16:53

Sokan elhalasztják az esküvőjüket

Törökbecsén a koronavírus-járvány megjelenése óta kilenc esküvőt mondtak le. A fiatalok többsége a nagy napot őszre tervezi, azonban vannak, akik a lakodalmi mulatságot jövő évre halasztották.
14:46, Frissítve: 14:53

Játszik a US Openen Đoković

Az ATP világranglista első helyezettjének részvételéle a New York-i tornán bizonytalan volt, most azonban Đoković megerősítette, hogy ott lesz az amerikai Grand Slam-en.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.