Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Isten áldását kérték a diákokra Bácsfeketehegyen

2019-09-15
13:57
2019-09-15
18:31
Forrás
Pannon RTV
Isten áldását kérték a diákokra és az új tanévre a bácsfeketehegyi református egyházban a tanévnyitó istentiszteleten.

A településen már hagyománya van ennek az eseménynek. Az iskola magyar diákjai mind részt vesznek rajta, tanáraikkal és szüleikkel, nagyszüleikkel együtt.

Harangszó mellett együtt vonultak be a templomba a bácsfeketehegyi magyar általános iskolás diákok a templomba a tanévnyitó istentiszteletre. Ez az alkalom rendhagyó abban, hogy a gyerekek is részt vesznek a szolgálatban szavalatokkal és zenei előadásukkal.

Bertók Franciska, Bácsfeketehegy:
Orgonálni fogok, szoktam járni, meg énekelni is szoktam.

Bede Barbara, Bácsfeketehegy: „Gitárral lépek fel, a guitar capriccio rebelt fogom játszani, és eljön az egész iskola, a szülők meg az osztály.

Fontos az iskola és az egyház együttműködése, hogy a gyerekek úgy érezzék, otthonról hazaérkeztek, amikor a templomba jöttek - mondta Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi általános iskola igazgatója.

Bojtos Béla, igazgató, Nikola Đurković Á. I., Bácsfeketehegy: „Templom nélkül nincs település, nincs élet, itt csak jót tudnak tanulni, ami azt jelenti, hogy viselkedést, emberi hozzáállást, segítségnyújtást, ami a mai világban egyre kevésbé van jelen, mert rohanunk és azt nézzük, hogy többet keressünk, hogy jobban éljünk, de nincs időnk egymásra. Itt a templomban megtanulják, hogy egymásra is jut időnk.”

Bácsfeketehegyen a magyar diákok csaknem száz százalékban a református hittant választották az iskolában a kötelező választható tantárgyak közül. Összesen 135-en tanulnak hittant, a 15 elsős is. A tanévnyitó istentiszteletnek már hagyománya van Bácsfeketehegyen.

Orosz Attila, református esperes, Bácsfeketehegy: „Megpróbáljuk legalább ilyen alkalmakkor, évente két alkalommal tanévkezdéskor meg tanévzáráskor kicsit az egyházi életbe is bekapcsolni a gyerekeket, hogy szokják meg a templom légkörét, a gyülekezet is befogadja őket, hogy érezzék jól magukat, mert ez végül is a magvetésnek a folyamata és úgy gondolom, hogy egyszer majd - hogy mikor, azt nem tudjuk - de hátha gyümölcsöt fog teremni.”

Az anyanyelven való oktatásnak nagy szerepe van a hagyományok, a kultúra továbbéltetésében. A diákokban a nemzeti identitást erősíti, ami a Kárpát-medencében élő határon túli közösségekben kiemelkedően fontos. A nemzeti tanács igyekszik programjaival minden lehetséges módon támogatni a magyar nyelven történő oktatást - emelte ki Baráth Gábor Gergely, az MNT oktatási bizottságának elnöke.

Baráth Gábor Gergely, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Ez természetesen példaértékű kezdeményezés, hiszen a bácsfeketehegyi közösség Isten áldását kéri az elsősökre, a sikeres tanévre és minden ilyen kezdeményezést támogatni kell. A tanévkezdés nagyon fontos momentuma az évnek, mondhatjuk, egy ünnep.”

A tanévnyitó istentisztelet végén Orosz Attila esperes az összes diákot kézfogással is köszöntötte.

Bácsfeketehegy
tanévnyitó istentisztelet
Orosz Attila
Baráth Gábor Gergely
Bojtos Béla

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.