Ugrás a tartalomra
Tanjug/Aleksandar Ciric

Ítéletidő tombolt Szerbiában

2021.07.19
13:30
2021.07.19
20:29
Forrás
Pannon RTV
A rövid idő alatt lezúdult nagy mennyiségű eső következtében elöntötte a víz a piroti utcákat.

Szerbiában heves esőzéssel, és villámlásokkal kísért ítéletidő tombolt vasárnap este. Újvidék és Belgrád egyes városrészein, valamint több vajdasági faluban jég is esett. Megrongálódtak a házak, és a termőföldek is nagy károkat szenvedtek. Az ítéletidő Nagybecskereket, Užicét és a niši körzetet is érintette. Mára és keddre az országban vörös, illetve narancssárga riasztás van érvényben.

TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

Vasárnap este erős esőzéssel és villámlásokkal kísért ítéletidő tombolt Szerbiában. Vajdaság több településén megrongálódtak a házak, és a termőföldek is nagy károkat szenvedtek. Kátyon és Tiszakálmánfalván fákat és oszlopokat csavart ki a szél, az általános iskola udvarában kidőlt egy fa. Mozsor utcái fehérlettek a mogyoró nagyságú jégtől, amely Kabolban, Belcsényben, Bánmonostorban és Futakon is esett. Kovács Géza, klímakutató: „A közelünkben van, illetve a déli Adrián helyezkedik el már napok óta egy úgynevezett magassági légörvény, amely hatására gyakorlatilag nagyon sok ízben fordult elő zápor, zivatar. Ez a légörvény határozta meg, egyébként Nyugat-Európában, az Alpok környékén helyezkedett el, és a nagy áradásokat és katasztrófákat is ez okozta Nyugat-Európában, főleg Németországban, meg más környező országokban is.”

TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

A nyugat-európai országokból érkező drámai képek láttán az emberek egy része attól tart, hogy ránk is hasonló katasztrófa vár. A szakemberek szerint a Duna vízállása valamelyest megnövekedett, de nem várható nagyobb probléma, mert az elmúlt egy hónapban a szárazság miatt olyan alacsony volt a vízállás az ország területén, hogy most van elég hely a csapadék befogadására. Kovács Géza, klímakutató: „Nem kell félni, mert fokozatosan gyengül ez a légörvény, és egyre kevesebb helyen, ma még nagyon sok helyen, de holnap fokozatosan délre, délebbre szorul a csapadéktömb, és akkor szerdától kezdve már egyértelműen száraz lesz az idő, vasárnapig nem valószínű csapadék.”

Kedden még bőséges csapadékra számíthatunk, helyenként jégesővel. Szerbiában vörös, illetve narancssárga riasztás van érvényben. Utána viszont az országban és környékén is stabilizálódik az idő. Még egy jó hír, hogy a hét folyamán megmarad a kellemes, napos, de kissé hűvösebb idő, friss reggelekkel – mondta a klímakutató. Hétvégén viszont déliesre fordul a légáramlat, és egyre melegebb időre van kilátás. Vasárnap már akár 35-36 fokos lehet a hőmérséklet.

Ítéletidő
eső
csapadék

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.