Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Itt a savanyítás és a téli finomságok elrakásának ideje

2022.09.17
11:22
2022.09.17
16:10
Forrás
Pannon RTV
Az őszi időszakban egyre több savanyúságnak való kerül a vásárlók kosárába. Szabadkán délelőtt a zöldségek közül legtöbben a káposztát, a karfiolt és a paprikát vásárolták, de nagy mennyiségben fogyott a szilva, az alma és a szőlő is az asztalokról.

Megtartották a télirevalók vásárát a helyi nagybani piacon.

Az esős időjárás ellenére is sokan vásároltak szombat délelőtt a szabadkai nagybani piacon. A vásárlók körében elsősorban a káposzta, a paprika, valamint az uborka volt a legkelendőbb.

Palágyi Teréz: „Uborkát vettem még, meg káposztát, ugyanis télire szeretnék uborkát eltenni csak magát és még vegyes salátát szoktam csinálni: paprikát, paradicsomot, uborkát összeszelni, káposztát, és ezt nagyon szeretjük télen.”

A termelők elmondták, a legnagyobb kereslet jelenleg az éppen aktuális zöldségek és gyümölcsök iránt van. Almát 70-80 dinárért, őszibarackot 60 és 120 dinár között, körtét 100 és 130 dináros kilogrammonkénti áron, szilvából pedig mennyiségtől függően 70 és 80 dinár közötti áron tudtak hazavinni a vásárlók.

Mitrović Roža: „- Ma szilvát és szőlőt vettem. Kerestem birsalmát, de az nem volt, most meglátom, mit fogok még venni, lehet, hogy sárgarépát, zöldséget, azt, ami még kell.
- Készít-e valamilyen befőttet?
- Igen lekvárt. Vettem szilvát, hogy készítsek lekvárt, meg birsalmát kompótnak, de majd csak jövő héten.”

Tillinkó Gyöngyi horgosi termelő asztaláról teljesen elfogyott a karfiol, de kelendő volt a káposzta, a krumpli és a karalábé is.

„Káposztát, karfiolt árultunk, de a karfiol elfogyott, a krumpli 70 dinár nagyban, a káposzta 50 dinár, a szőlő 100 dinár, a szilva is 100 dinár. Ezt a vadóc barackot, ezt 50 dinárért adom, ezt a másikat pedig 80 dinárért adtam és most másom nincs is.”

A brokkoli jelenlegi piaci ára 150-250 dinár kilogrammonként, az uborka 100 dinártól 200 dinárig terjed fajtájától függően, a karfiol ára 100 és 200 dinár között mozog, sütőtököt 60 és 80 dinár közötti áron vehetünk, míg a paradicsom legmagasabb kilogrammonkénti ára 180 dinár.

savanyítás
télirevaló
nagybani piac

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.