Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Januártól változnak a nyugdíjba vonulási feltételek Szerbiában

2021.12.03
16:28
2021.12.03
18:03
Forrás
Pannon RTV
A nők számára 2032-ig minden évben kettő hónappal fog meghosszabbodni a nyugdíjkorhatár. Akkortól, akárcsak most a férfiak, ők is legkorábban 65 évesen, legkevesebb 15 ledolgozott munkaévvel vonulhatnak majd nyugdíjba.
Pannon RTV

Jelenleg a nők nyugdíjba vonulásához a minimális korhatár a betöltött 63 év és kettő hónap. A jövő évtől ehhez még két hónapot kell majd hozzáadni.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Szerbiában is folyamatosan tolódik ki a nyugdíjkorhatár. Újvidéken kérdeztük erről a járókelők véleményét, és elmondható, hogy kortól és nemtől függetlenül, polgártársaink nem lelkesednek a feltételek folyamatos módosítása miatt.

Goran Živković nem egyezik a döntéssel: „Úgy gondolom, hogy ezzel lefoglalják a munkahelyeket a fiatalok elől, akik most jönnek, és szerintem ez nem túl okos. Meg kéne húzni egy határt, hogy meddig dolgozhat az ember, és ez függ a munka jellegétől is, hogy az mennyire nehéz.”

Pannon RTV

A férfiak esetében nem történik változás, továbbra is 65 évesen vonulhatnak nyugdíjba, ha van ledolgozott 15 munkaévük. Egyedül az idő előtti nyugdíjaztatás érinti mindkét nemet: 2024-ig 60 betöltött életév és 40 munkaév lesz a feltétel. Ami a nyugdíj összegét illeti, januártól 5,5 százalékkal emelkedik, amit februártól kezdenek kifizetni.

Siniša Šuša újvidéki nyugdíjas: „A nyugdíjak emelése kell, hogy kövesse az inflációt és a svájci rendszert, mivel a nyugdíjak akkorák, amennyi be lett fizetve. Ami a szociális juttatásokat illeti, amiket az állam ad, szerintem nem kéne ugyanannyit adni azoknak, akiknek alacsony vagy magas fizetésük van. Itt kell, hogy legyen egy különbség, a nyugdíjak emelése pedig lineárisan kell, hogy történjen.”

 

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Vannak, akik nyugdíjba vonulás után is dolgoznak, illetve olyanok is, akik attól függetlenül, hogy megvannak hozzá a feltételeik, nem élnek a nyugdíjaztatás jogával, hanem munkaviszonyban maradnak – mondta Vladimir Stanković, a Köztársasági Rokkant- és Nyugdíjbiztosítási Alap részlegvezetője. Hozzátette: „Körülbelül 2015-től mostanáig ez a szám 40 és 60 ezer között mozog. 2021-ben például ez az adat 67 ezer ember körül volt, míg korábban, 2015 környékén ez a szám sokkal alacsonyabb volt, valahol 35 ezer körül. Más szóval, az a tendencia, hogy az emberek nyugdíjba vonulás után is tovább dolgoznak.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Több környező országban változtattak már a törvényeken és módosították nyugdíjkorhatárt 67 évre, Finnországban és Nagy-Britanniában pedig 68 évre tervezik emelni azt.

nyugdíj
nyugdíjkorhatár
Vladimir Stanković

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.
21:55, Frissítve: 07:55

Incidens Koszovó északi részén

Tüntetés és lövöldözés volt Koszovó északi részén. Ma reggel pedig egy kézigránátot hatástalanítottak az illetékesek a választási bizottság irodájában, Észak-Mitrovicában. Sérültekről nincs hír.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.