Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Januártól változnak a nyugdíjba vonulási feltételek Szerbiában

2021.12.03
16:28
2021.12.03
18:03
Forrás
Pannon RTV
A nők számára 2032-ig minden évben kettő hónappal fog meghosszabbodni a nyugdíjkorhatár. Akkortól, akárcsak most a férfiak, ők is legkorábban 65 évesen, legkevesebb 15 ledolgozott munkaévvel vonulhatnak majd nyugdíjba.
Pannon RTV

Jelenleg a nők nyugdíjba vonulásához a minimális korhatár a betöltött 63 év és kettő hónap. A jövő évtől ehhez még két hónapot kell majd hozzáadni.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Szerbiában is folyamatosan tolódik ki a nyugdíjkorhatár. Újvidéken kérdeztük erről a járókelők véleményét, és elmondható, hogy kortól és nemtől függetlenül, polgártársaink nem lelkesednek a feltételek folyamatos módosítása miatt.

Goran Živković nem egyezik a döntéssel: „Úgy gondolom, hogy ezzel lefoglalják a munkahelyeket a fiatalok elől, akik most jönnek, és szerintem ez nem túl okos. Meg kéne húzni egy határt, hogy meddig dolgozhat az ember, és ez függ a munka jellegétől is, hogy az mennyire nehéz.”

Pannon RTV

A férfiak esetében nem történik változás, továbbra is 65 évesen vonulhatnak nyugdíjba, ha van ledolgozott 15 munkaévük. Egyedül az idő előtti nyugdíjaztatás érinti mindkét nemet: 2024-ig 60 betöltött életév és 40 munkaév lesz a feltétel. Ami a nyugdíj összegét illeti, januártól 5,5 százalékkal emelkedik, amit februártól kezdenek kifizetni.

Siniša Šuša újvidéki nyugdíjas: „A nyugdíjak emelése kell, hogy kövesse az inflációt és a svájci rendszert, mivel a nyugdíjak akkorák, amennyi be lett fizetve. Ami a szociális juttatásokat illeti, amiket az állam ad, szerintem nem kéne ugyanannyit adni azoknak, akiknek alacsony vagy magas fizetésük van. Itt kell, hogy legyen egy különbség, a nyugdíjak emelése pedig lineárisan kell, hogy történjen.”

 

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Vannak, akik nyugdíjba vonulás után is dolgoznak, illetve olyanok is, akik attól függetlenül, hogy megvannak hozzá a feltételeik, nem élnek a nyugdíjaztatás jogával, hanem munkaviszonyban maradnak – mondta Vladimir Stanković, a Köztársasági Rokkant- és Nyugdíjbiztosítási Alap részlegvezetője. Hozzátette: „Körülbelül 2015-től mostanáig ez a szám 40 és 60 ezer között mozog. 2021-ben például ez az adat 67 ezer ember körül volt, míg korábban, 2015 környékén ez a szám sokkal alacsonyabb volt, valahol 35 ezer körül. Más szóval, az a tendencia, hogy az emberek nyugdíjba vonulás után is tovább dolgoznak.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Több környező országban változtattak már a törvényeken és módosították nyugdíjkorhatárt 67 évre, Finnországban és Nagy-Britanniában pedig 68 évre tervezik emelni azt.

nyugdíj
nyugdíjkorhatár
Vladimir Stanković

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.