Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Juhász Géza

Járekon az egykori haláltábor áldozataira emlékeztek

2020.10.31
18:23
2020.10.31
19:52
Forrás
Pannon RTV
A második világháború végén történt események ártatlan német és magyar áldozataira emlékeztek Járekon. Az Újvidék melletti településen a jelenlévők az emlékhelynél rótták le kegyeletüket.

1944/45-ben mintegy 7 ezer ember vesztette életét a járeki internáló táborban. Köztük voltak több vajdasági település magyarjai is. A túlélők fájdalommal emlékeznek vissza. Örlés László 45-ben született Járekon. Szüleit Járekra űzték Zsablyáról, de később onnan is tovább kellett menniük: „A szüleimmel marhavagonokba raktak. Én kis csecsemő voltam, pár hetes. Gajdobrára irányítottak bennünket. Mindenfelé mehettünk, ez ki volt édesanyámnak kötve, akárhova, csak Zsablyára vissza nem szabad.”

Pannon RTV/ Juhász Géza

Az áldozatok tiszteletére 2017-ben avattak emlékművet az egykori tábor helyén. Mellette egy fakereszt őrzi a magyar áldozatok emlékét.

Csorba Csaba, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnökségi tagja: „Kötelező megemlékeznünk és emlékeznünk, főleg a magyar áldozatokra, hiszen tudnunk kell, hogy Járekon a német áldozatok mellett magyar áldozatok is voltak.”

Pannon RTV/ Juhász Géza

Mintegy 300 magyar ember vesztette életét a járeki táborban. A történelmi eseményeket Csorba Béla helytörténész, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke idézte fel: „Számunkra fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy Járék magyar emlékhely is a magyar áldozatok okán. Ezt sokan szeretnék elfelejteni és elfeledtetni velünk. Ezt nem szabad megengedni, és arra kell törekedni, hogy az itt nyugvó magyarok és természetesen az itt nyugvó németek emléke is tartósan fennmaradjon.”

Pannon RTV/ Juhász Géza

Az emlékhelynél, illetve a fakeresztnél a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, valamint az I. Helyi közösség is koszorúzott.

Járek
haláltábor
VMSZ Ifjúsági Fóruma
Csorba Béla
Vajdasági Magyar Szövetség
Vajdasági Magyar Demokrata Párt
1944-45
1944-es megemlékezés

Most

13:29

Dušan Bajatović: Nem drágul a gáz

Hozzátette, a gázművek hamarosan újabb hosszú távú szerződést köt a Gazprom orosz vállalattal, és az elvárások szerint ez a megállapodás flexibilis lesz az árak tekintetében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.