Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Juhász Géza

Járekon az egykori haláltábor áldozataira emlékeztek

2020-10-31
18:23
2020-10-31
19:52
Forrás
Pannon RTV
A második világháború végén történt események ártatlan német és magyar áldozataira emlékeztek Járekon. Az Újvidék melletti településen a jelenlévők az emlékhelynél rótták le kegyeletüket.

1944/45-ben mintegy 7 ezer ember vesztette életét a járeki internáló táborban. Köztük voltak több vajdasági település magyarjai is. A túlélők fájdalommal emlékeznek vissza. Örlés László 45-ben született Járekon. Szüleit Járekra űzték Zsablyáról, de később onnan is tovább kellett menniük: „A szüleimmel marhavagonokba raktak. Én kis csecsemő voltam, pár hetes. Gajdobrára irányítottak bennünket. Mindenfelé mehettünk, ez ki volt édesanyámnak kötve, akárhova, csak Zsablyára vissza nem szabad.”

Az áldozatok tiszteletére 2017-ben avattak emlékművet az egykori tábor helyén. Mellette egy fakereszt őrzi a magyar áldozatok emlékét.

Csorba Csaba, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnökségi tagja: „Kötelező megemlékeznünk és emlékeznünk, főleg a magyar áldozatokra, hiszen tudnunk kell, hogy Járekon a német áldozatok mellett magyar áldozatok is voltak.”

Mintegy 300 magyar ember vesztette életét a járeki táborban. A történelmi eseményeket Csorba Béla helytörténész, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke idézte fel: „Számunkra fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy Járék magyar emlékhely is a magyar áldozatok okán. Ezt sokan szeretnék elfelejteni és elfeledtetni velünk. Ezt nem szabad megengedni, és arra kell törekedni, hogy az itt nyugvó magyarok és természetesen az itt nyugvó németek emléke is tartósan fennmaradjon.”

Az emlékhelynél, illetve a fakeresztnél a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, valamint az I. Helyi közösség is koszorúzott.

Járek
haláltábor
VMSZ Ifjúsági Fóruma
Csorba Béla
Vajdasági Magyar Szövetség
Vajdasági Magyar Demokrata Párt
1944-45
1944-es megemlékezés

Most

20:33, Frissítve: 22:01

Hamilton nyert, Grosjean rémes balesetet szenvedett

Az immár hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte ma a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, amelynek rajtja után a francia Romain Grosjean ijesztő balesetet szenvedett, de kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket.
19:27, Frissítve: 19:57

A Partizan legyőzte a TSC-t

4:0-s vereséget szenvedett a topolyai TSC Zentán a Partizantól a szerb labdarúgó Szuperliga 16. fordulójában.
18:47, Frissítve: 18:56

Karácsonyra készülődik Budapest

Habár a koronavírus-járvány miatt idén elmaradnak Budapesten a megszokott karácsonyi programok, már egy jó ideje ünnepi hangulat uralkodik a városban.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.