Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Juhász Géza

Járekon az egykori haláltábor áldozataira emlékeztek

2020.10.31
18:23
2020.10.31
19:52
Forrás
Pannon RTV
A második világháború végén történt események ártatlan német és magyar áldozataira emlékeztek Járekon. Az Újvidék melletti településen a jelenlévők az emlékhelynél rótták le kegyeletüket.

1944/45-ben mintegy 7 ezer ember vesztette életét a járeki internáló táborban. Köztük voltak több vajdasági település magyarjai is. A túlélők fájdalommal emlékeznek vissza. Örlés László 45-ben született Járekon. Szüleit Járekra űzték Zsablyáról, de később onnan is tovább kellett menniük: „A szüleimmel marhavagonokba raktak. Én kis csecsemő voltam, pár hetes. Gajdobrára irányítottak bennünket. Mindenfelé mehettünk, ez ki volt édesanyámnak kötve, akárhova, csak Zsablyára vissza nem szabad.”

Pannon RTV/ Juhász Géza

Az áldozatok tiszteletére 2017-ben avattak emlékművet az egykori tábor helyén. Mellette egy fakereszt őrzi a magyar áldozatok emlékét.

Csorba Csaba, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnökségi tagja: „Kötelező megemlékeznünk és emlékeznünk, főleg a magyar áldozatokra, hiszen tudnunk kell, hogy Járekon a német áldozatok mellett magyar áldozatok is voltak.”

Pannon RTV/ Juhász Géza

Mintegy 300 magyar ember vesztette életét a járeki táborban. A történelmi eseményeket Csorba Béla helytörténész, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke idézte fel: „Számunkra fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy Járék magyar emlékhely is a magyar áldozatok okán. Ezt sokan szeretnék elfelejteni és elfeledtetni velünk. Ezt nem szabad megengedni, és arra kell törekedni, hogy az itt nyugvó magyarok és természetesen az itt nyugvó németek emléke is tartósan fennmaradjon.”

Pannon RTV/ Juhász Géza

Az emlékhelynél, illetve a fakeresztnél a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, valamint az I. Helyi közösség is koszorúzott.

Járek
haláltábor
VMSZ Ifjúsági Fóruma
Csorba Béla
Vajdasági Magyar Szövetség
Vajdasági Magyar Demokrata Párt
1944-es megemlékezés

Most

16:17, Frissítve: 16:23

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.
13:26

Újabb delfintámadás Japánban

Újabb delfintámadás ért két fürdőzőt egy japán strandon, egyiküket kórházba kellett szállítani. Nem először történt ilyesmi, már legalább hat hasonló esetről tudnak.

Népszerű