Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

A járvány nem csitul, a vakcina az egyetlen kiút

2021.10.17
14:49
2021.10.17
17:18
Forrás
Pannon RTV
Az oltakozás az egyetlen kiút a járványhelyzetből – hangsúlyozta Ana Brnabić, szerb miniszterelnök miután ma délelőtt felvette a koronavírus elleni vakcina harmadik dózisát a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyen.

Szerbiában eddig a lakosság 54,4 százaléka vette fel az első dózist és közel ugyanennyien a másodikat. A harmadik vakcinával a lakosság 14 százaléka oltakozott. Ahhoz hogy elérjük a nyájimmunitást a lakosság legalább 80 százalékának oltakoznia kell – emlékeztetett a szerb miniszterelnök.

Pannon RTV/Idei Sándor

A belgrádi oltópontokon azt mondják az elmúlt napokban nőtt az érdeklődés a vakcinák első két dózisa iránt és egyre több fiatal dönt úgy, hogy beoltatja magát.

Petrović Milutin, Belgrád: „Az oltás mellett döntöttem, mert hiszek az egészségügyben. Ha minden másban hiszek nekik, akkor ebben is. Szerintem oltakozni kell. A vakcinák sok dolgot megoldottak a múltban, és remélem, hogy ezt is megoldják.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Dr. Dragan Stanojević, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora elmondta: az első két vakcina nem nyújt örökös védettséget, ezért van szükség a harmadik dózisra: „A harmadikra most úgy nézhetünk, mint az elsőre. Az embereknek meg kell érteniük, hogy az első két vakcina hatása 6 hónapig tartott. Tehát ők ebben az időszakban már nem védettek, vagy nagyon gyengén védettek. Ezért nagyon fontos hogy felvegyék a vakcinát, amint elektronikus úton értesítést kapnak arról, hogy megtehetik.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A Belgrádi Vásáron kialakított oltóhelyen kapta meg a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisát a szerb miniszterelnök is. Ana Brnabićot korábban az elsők között oltották be Szerbiában, a Pfizer koronavírus elleni védőoltás első dózisát még tavaly december 24-én adták be neki. A sajtónyilvános esemény része annak a kampánynak, amellyel ösztönözni szeretnék az embereket, hogy oltakozzanak.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Az oltakozás az egyetlen kiút ebből a járványból. Tehát a járványnak akkor lesz vége, amikor elérjük a kollektív immunitást. Ezt kétféleképpen tehetjük meg, vagy mindannyian megfertőződünk, vagy mindannyian felvesszük a védőoltást. Amikor azt mondom, mindenki, azt úgy értem, hogy a felnőtt lakosság több mint 80 százaléka, vagy pontosabban a 12 év feletti lakosság több mint 80 százaléka. Tehát oltakozzunk, oltakozzunk, oltakozzunk. Ez az egyetlen kiút. Ismét azzal a kéréssel fordulok Szerbia összes 12 évnél idősebb lakosa felé, hogy mielőbb oltassák be magukat.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A legutóbbi adatok szerint Szerbiában a felnőtt lakosságnak csupán 54 százaléka vette fel a covid-19 elleni vakcinát. A fiatalabbak közül pedig csak 23,51 százalék.

Miután felvette a harmadik dózist, Ana Brnabić, szerb miniszterelnök arra szólította fel Szerbia polgárait, hogy kövessék a példáját. Elmondta azt is hogy mostantól nulla toleranciát fognak alkalmazni azok iránt, akik nem tartják be a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályokat. Még pedig kiemelten azt, hogy a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedésen illetve az üzletekben maszkot kell viselniük az embereknek.

Emiatt egyébként fokozott ellenőrzéseket végeznek az egészségügyi felügyelők országszerte, főleg a nagyobb városok bevásárlóközpontjaiban és a hipermarketekben, valamint a tömegközlekedési eszközökön. Azt vizsgálják, betartják-e, betartatják-e az érvényben lévő járványügyi óvintézkedéseket. Pénteken több mint 50 belgrádi, újvidéki és kragujevaci bevásárlóközpont kapott büntetést, szombaton pedig a legtöbb szabálytalanságot Nišben találták. A bírság 150 ezer, illetve 300 ezer dinár a gazdasági társaságok részére. A most kiszabott büntetések összege mintegy 21 millió dinár.

Ana Brnabić a helyszínen arról is beszélt, hogy a köztársasági válságstáb orvosi személyzetével folytatott megbeszélések alapján aggasztó a koronavírusban elhunyt személyek száma. A válságstáb következő ülésére pedig a jövő héten kerülhet sor - tette hozzá a szerb miniszterelnök.

Szerbia
Ana Brnabić
válságstáb
koronavírus-járvány
koronavírus-áldozat
koronavírus elleni védőoltás

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű