Ugrás a tartalomra
Tanjug/Ministarstvo odbrane

Járványhelyzetet hirdettek Szerbiában (cikkünk folyamatosan frissül)

2020-03-20
17:14
2020-03-20
19:22
Forrás
Pannon RTV
A szerb egészségügyi miniszter utasítására az országban hivatalosan is járványhelyzetet hirdettek. Az igazolt koronavírusos betegek száma 118 - közölték a hivatalos covid19.rs oldalon ma reggel.

19:20 - A Vajdasági Klinikai Központba öt lélegeztetőgép érkezett abból a 18-ból, amit Szerbiának legutóbb sikerült beszereznie. További információkat itt talál.

19:10 - Minden segítséget megad Kína Szerbiának a koronavírus elleni harcban - olvasható abban a levélben, amit a kínai elnök, Hszi Csin-ping írt Aleksandar Vučić szerb elnöknek. Kína küld védőfelszerelést, orvosi eszközöket és segíti a Kínán belüli beszerzés megszervezését - áll az üzenetben. Arról is biztosította Szerbiát, hogy kínai orvosok, szakemberek segítenek majd a helyzet elemzésében, a vírus terjedésének megakadályozásában és a betegek gyógyításában. Hszi Csin-ping megköszönte Szerbiának a támogatást, amit akkor adott, amikor Kínának kellett megküzdenie a koronavírussal.

19:00 - Tovább szigorítja az intézkedéseket Szerbia a koronavírus megfékezése érdekében. Szombat este 8-tól teljesen megszűnik a tömegközlekedés, vasárnap este 8-tól pedig zárva lesznek a bevásárlóközpontok, az éttermek és kávézók is. A részletekről itt olvashat.

18:50 - Szerbiában 17 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak ma 18 óráig - áll a covid19.rs oldalon. Ezzel az országban 135-re nőtt a fertőzöttek száma. Bővebb információ itt.

18:20 - Szerbiában is életet követelt a koronavírus. Egy 59 éves nagykikindai férfi veszítette életét ma délután a Vajdasági Klinikai Központban.

17:15 - Hét pácienst ápolnak koronavírus-fertőzéssel a Vajdasági Klinikai Központban - mondta Dr. Vesna Turkulov. A Vajdasági Klinikai Központ fertőző betegségek klinikájának vezetője hangsúlyozta, a hét beteg közül három személy állapota súlyos, ők jelenleg lélegeztetőgépen vannak. Dr. Vesna Turkulov arra kérte a lakosokat tartsák be az óvintézkedéseket és a 65 évnél idősebbek ne hagyják el otthonaikat. Bővebben: A Vajdasági Klinikai Központban ápolt koronavírus-fertőzöttek közül háromnak súlyos az állapota

15:44 - A szerb kormány ülésén újabb döntéseket hoztak a vírus terjedésének megfékezésére. Megszűnik a településközi tömegközlekedés, a nemzetközi és az itthoni vasúti teherforgalom és a folyami személyszállítás.  Elhalasztották az adótartozások megfizetését a jogi és fizikai személyeknek is, a mezőgazdászoknak és vállalkozóknak, a fizetőképesség megőrzése érdekében. Bővebben: Újabb intézkedések Szerbiában

13:52 - A mezőgazdaságban tevékenykedők is reggel 5 és 20 óra között tudják elvégezni a munkálatokat. Külön engedély szükséges a 20 óra utáni mozgásra - írja hivatalos Facebook oldalán Fremond Árpád. Bővebben: Az agrármunka is csak 5-től 20 óráig végezhető

13:30 - 5 millió eurót ad a koronavírus elleni harcra Szerbiának Norvégia. Ezzel az északi ország bebizonyította, hogy igaz barátunk - írta Instagram profilján Aleksandar Vučić. A szerb elnök miután találkozott ma Norvégia belgrádi nagykövetével azt mondta: fontos, hogy Norvégia, amelyet szintén sújt a kór, megtalálta a módját, hogy segítse Szerbiát. A norvég nagykövet kiemelte: a vírus mindannyiunk életét megváltoztatta. Hozzátette: Norvégia őszinte barátja Szerbiának. Éppen ezért segíteni akar, még akkor is, ha saját maga is az eddigi legnagyobb kihívással néz szembe. Jorn Jelsta reményét fejezte ki, hogy a pénzből Szerbia további lélegeztetőgépeket tud beszerezni. Aleksandar Vučić a sajtótájékoztatón beszélt a szerbiai koronavírusos betegek állapotáról is. Azt mondta, jelenleg 9-en vannak lélegeztetőgépen. Hozzátette: a mostani volt a legnehezebb éjszaka, de - mint fogalmazott - sajnos ennél rosszabb jön.

10:44 - Lassan, de növekszik a súlyosabb koronavírusos esetek száma Szerbiában, azonban még nem beszélhetünk tömeges terjedésről - nyilatkozta a szerb közmédiának Goran Stevanović. A Szerbiai Klinikai Központ fertőzőosztályának vezetője elmondta, csütörtökön kiengedték az első két olyan személyt a kórházból Nišben, akik kigyógyultak a betegségből. Leszögezte, két negatív teszt szükséges ahhoz, hogy valakit gyógyultnak nyilvánítsanak.

A járványügyi szakember azt javasolta, mindenki szigorúan tartsa be a kormány által hozott intézkedéseket: „A helyzet komolyságot igényel mindenkitől. Együttesen kell dolgoznunk olyan intézkedéseken, amelyek segítenek lassítani a kór terjedését. Annak érdekében, hogy mindenkit elláthassunk és, hogy minél kevesebben betegedjenek meg.”

10:30 - 154 személyt tartóztatott le a szerbiai rendőrség az éjszaka folyamán, mert nem tartották be a szerb kormány által hozott intézkedéseket, a kijárási tilalmat vagy a karantént - jelentette be Nebojša Stefanović. A szerb belügyi tárcavezető a közmédia műsorában ugyanakkor megköszönte azoknak, akik megértették, hogy miért fontos az intézkedések betartása, és hozzátette: „Ha mind fegyelmezettek leszünk és az előttünk álló napokban szigorúan betartjuk ezeket az intézkedéseket, akkor sokkal könnyebb lesz a helyzetünk. Ezzel esélyt adunk az orvosoknak, hogy küzdjenek az életünkért.”

09:30 - Szét kell húzni a járvány terjedési idejét - erről beszélt a Szerbiai RTV műsorában Predrag Kon. A járványügyi szakértő elmondta, még várhatóan hat hétig kell ilyen szigorú intézkedések között élni. Kiemelte: teljesen normális, hogy egyesek most félnek, de ez nem szabad, hogy pánikká alakuljon. A szakértő elmondta, a jelenlegi helyzet akár rosszabbra is fordulhat, ha nem vigyázunk. Ugyanakkor az intézkedések fontosak, és eddig úgy tűnik, hogy hatékonyak és gátat szabnak a vírusok terjedésének - tette hozzá Predrag Kon.

08:30 - A reggel 8 órai adatok szerint tegnap 18 óra óta 39 személyt teszteltek, ebből 15 ember eredménye lett pozitív, míg 24 személyé negatív. Eddig egyébként összesen 545 tesztet végeztek el Szerbiában.

118-ra emelkedett az igazolt koronavírusos betegek száma Szerbiában - tájékoztat a Torlak Intézet. A reggel 8 órai adatok szerint tegnap 18 óra óta 39 személyt teszteltek, ebből 15 ember eredménye lett pozitív, míg 24 személyé negatív. Eddig egyébként összesen 545 tesztet végeztek el Szerbiában. A 15 újonnan regisztrált koronavírusos beteg közül ötöt kórházban kezelnek, az állapotuk stabil. A másik 10 betegnél enyhe tünetek jelentkeztek, ők otthon lábadoznak.

Reggel nyolc óra óta Szerbia lezárta határait a személyforgalom előtt. Csak a teherforgalom számára engedélyezett a határátlépés.

Déltől pedig a települések közötti tömegközlekedést is leállítják Szerbiában. Így 12 órától az autóbuszok és a vonatok sem közlekednek.

Szerdán léptek hatályba a szigorúbb intézkedések Szerbiában. A nagyobb településeken a 65, míg a falvakban a 70 évnél idősebbek számára rendeltek el teljes kijárási tilalmat.

Este 8 és reggel 5 óra között általános kijárási tilalom van az országban. Ez alól kivételt képeznek az illetékes szervek alkalmazottai, akik munkavégzés céljából vannak az utcákon és a harmadik műszakban dolgozók.

koronavírus
fertőzött
Szerbia
Torlak
Nebojša Stefanović
letartóztat
kijárási tilalom
Predrag Kon

Most

10:11, Frissítve: 10:41

Predrag Kon: Az utolsó szalmaszál

A 24 órás kijárási tilalom bevezetése az utolsó szalmaszál a koronavírus elleni harcban, de ennek még nem érkezett el az ideje – jelentette ki dr. Predrag Kon járványügyi szakorvos.
09:57

Védőkesztyűhiány jelentkezhet

Hamarosan jelentős védőkesztyűhiány jelentkezhet, ugyanis a karantén miatt már több országban akadozik a termelés, mivel a gyárak nem tudnak teljes kapacitással működni.

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.