Ugrás a tartalomra
TANJUG/ Dragan Kujundžić

A jasenovaci haláltábor áldozataira emlékeztek

2020-04-26
14:35
2020-04-26
15:23
Forrás
Szerbiai RTV, Vajdasági RTV
A jasenovaci haláltábor áldozataira emlékeztek ma Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban.

Aleksandar Vučić a mitrovicai emlékparkban helyezett el koszorút. A szerb államfő azt üzente, hogy a szerb nép sohasem volt összetartóbb a történelmi tragédiákra való megemlékezéssel és a közös jövő tervezésével kapcsolatban. Soha nem fogjuk elfelejteni a második világháború idején létező Független Horvát Állam szerb, zsidó és roma áldozatait - fogalmazott. A bosznia-hercegovinai szerbek a Donja Gradina-i vesztőhelyen emlékeznek. Milorad Dodik szerint Donja Gradinán a csend többet mond ezer szónál. A bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja hozzátette, fontos, hogy erre a napra, mint más fontos dátumokra is, Szerbiával együtt emlékezzenek. Aleksandar Vučić pedig Mitrovicán azt üzente, hogy a szerb nép sohasem volt összetartóbb a történelmi tragédiákra való megemlékezéssel és a közös jövő tervezésével kapcsolatban. Soha nem fogjuk elfelejteni a második világháború idején létező Független Horvát Állam szerb, zsidó és roma áldozatait - fogalmazott a szerb államfő.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ma már elég nagyok vagyunk ahhoz, hogy több legyen a barátunk, mint az ellenségünk. Ma mi vagyunk a régió azon ereje, amely elősegíti a békét, a megértést és az együttműködést mindenkivel. És mindezt attól a pillanattól értük el, amikor felhagytunk a felejtéssel és az évtizedek óta tartó hízelgéssel. Amikor eszünkbe jutott, hogy abbahagyjuk a hallgatást. Amikor nem fordítottuk el többé a fejünket önmagunktól, és a történelmünktől, nehogy megbántsunk valakit. Ezért a jövőben is így fogunk viselkedni. Tisztelni fogunk mindenkit magunk körül. De önmagunkat is, és mindent, ami velünk történt. Meg fogunk emlékezni vesztőhelyeinkről.”

jasenovaci tábor
Jasenovac

Most

21:44

Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás

8,3-as, extrém UV-B-sugárzás várható - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
19:08, Frissítve: 19:23

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Népszerű