Ugrás a tartalomra

A jasenovaci népirtás áldozataira emlékeztek (videó)

2017.04.23
15:09
A jasenovaci népirtás áldozataira emlékeztek a boszniai Donja Gradina településen Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetői
A jasenovaci népirtás áldozataira emlékeztek a boszniai Donja Gradina településen Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetői. 1941 és 1945 között több százezer személyt végeztek ki az egykori Független Horvát Állam területén működő haláltáborban, szerbeket, zsidókat és romákat.     Az egybegyűltekkel közösen mondott imát a jasenovaci népirtás áldozatainak emlékére Irinej pátriárka a boszniai Donja Gradina településen.   MILORAD DODIK, ALEKSANDAR VUCIC, PATRIJAR SRPSKI IRINEJ Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetői is fejet hajtottak az ártatlanul meghurcolt és kivégzett emberek emléke előtt. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke elmondta: egy nemzet csakis akkor lehet erős, ha nem tagadja meg identitását és síkra száll a szabadságért. Milorad Dodik, elnök, boszniai Szerb Köztársaság: „A szerbek mindig a szabadságért harcoltak. A történelemben nincs feljegyzés a szerbek hódításáról. Ha Szerbián kívülre indultak, akkor szabadságot vittek másoknak. Így volt ez Szlovéniával, Horvátországgal, illetve más területekkel, és Macedóniával.” ALEKSANDAR VUCIC, MILORAD DODIK Azért kell szembenézni és harcolni a történelem gaztetteivel, hogy azok ne ismétlődhessenek meg - hangsúlyozta Aleksandar Vučić. Szerbia miniszterelnöke hozzátette: az a nép, amely megtagadja a múltját, annak bizonytalan a jövője. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „A jövőben keményen szembeszállunk minden törekvéssel, hogy az, ami velünk történt, az ne ismétlődhessen meg. Tisztelt barátaim és az áldozatok leszármazottai! Szent földön vagyunk! Nekünk szerbek számára a legszomorúbb és legjelentősebb helyen. Azon a helyen, ahol a csöndet is hallani. Még akkor is, ha hangoskodunk és ordítunk erről a szószékről. Hiszen ez a csend elnyelte az embereink kiáltásait és fájdalmát.”A második világháború idején mintegy 700 000 személyt végeztek ki az egykori Független Horvát Állam területén működő jasenovaci koncentrációs táborban, szerbeket, zsidókat és romákat is. Az áldozatok között mintegy 19 500 gyerek volt. (fotó: Tanjug)
megemlékezés
Donja Gradina
jasenovaci népírtás

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 15:27

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.