Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

„Javul a járványhelyzet, de messze vagyunk még a kollektív immunitástól”

2021.04.19
10:17
2021.04.19
10:24
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbiában már nem rendkívüli, hanem kedvezőtlen a járványhelyzet - ezt mondják a szakemberek.

Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja úgy magyarázta, hogy nem olyan rég még katasztrofális volt a helyzet, telítettek voltak a covid-részlegek, most azonban valamivel kevesebb a koronavírusos beteg. A kedvezőtlen járványhelyzet ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elengedhetjük magukat - figyelmeztet. Az immunizáció kapcsán elmondta, hogy azokat is be akarják oltatni, akik olyan munkát végeznek, melynek során sok emberrel lépnek kapcsolatba.

Srđa Janković, immunológus, a szerbiai válságstáb tagja: „Akármennyire is elégedett vagyok, és hiába vagyunk mindannyian elégedettek és végül is büszkék, hogy az országunk olyan gyorsan képes immunizálni a lakosság nagy részét, és ezt meg tudták szervezni, mégis mondanom kell néhány figyelmeztető szót is. Messze vagyunk még attól, még a beoltottak aránya ellenére is, hogy elérjük a kollektív immunitás határát és elengedhessük magunkat bármilyen módon is.”

Srđa Janković
járvány
koronavírus

Most

10:40, Frissítve: 10:45

Már Angliában is védettek a hódok

Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.
10:31

Továbbra sincs pellet a szerbiai lerakatokban

Az áruhiány még júniusban jelentkezett, akkor az állam megpróbálta oly módon rendezni a piacot, hogy a pellet tonnánkénti árát 38 ezer dinárra korlátozta, és betiltotta a kivitelét. Ezek az intézkedések azonban nem stabilizálták a piacot.
08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.