Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Jégpáncél fagyhat az utakra

2021.01.17
18:12
2021.01.18
10:48
Forrás
Pannon RTV
Az alacsony hőmérséklet miatt köd és jégpáncél keletkezhet az utakon, különösen azokon a szakaszokon, amelyek a folyók, völgyek és szorosok mentén húzódnak, valamint a hidakon – figyelmeztet a Szerbia Útjai Közvállalat.
Pannon RTV/Annus Beatrix

A nedves utak, valamint az éjszakai és kora reggeli mínuszok miatt jégréteg alakulhat ki az utakon. Az illetékesek azt tanácsolják a sofőröknek, hogy használják a téli felszereléseket, tartsák be a sebességkorlátozásokat, és a téli körülményeknek megfelelő sebességgel közlekedjenek.

Még vasárnap délelőtt is voltak útszakaszok Szabadkán, amelyek jegesek és csúszósak voltak. A havazás miatt a közlekedők számára fokozott figyelem ajánlott, hiszen a síkos utak megnehezítik a közlekedést és megnő a balesetveszély is. Ljubomir Jancić még októberben felkészítette járművét a téli időszakra.

Ljubomir Jancić: „A téli felszerelés, ha a gépjárműre gondol, akkor használom az M+S jelzésű abroncsot, felraktam őket október előtt, az előtt, hogy a törvény szerint kellene, így alapvetően készen állok a télre.”

Miljački Ivanka: „Figyelmesen vezetek, lassan, hogy ne fékezzek, vigyázok és figyelek a többi vezetőre is, hogy azok hogyan vezetnek.”

A havas és síkos utakon fontos a fegyelmezett és elővigyázatos vezetés - mondják a szakemberek. A téli időszakban érdemes figyelni a közlekedés minden résztvevőjére. Vezetés közben kerülni kell a hirtelen irányváltoztatásokat, valamint a fékkel is óvatosan kell bánni.

Igor Matić:

„Éppen ma történt, előttem tíz méterrel a kerékpáros megcsúszott, erre nagyon oda kell figyelni.
- Hogyan tud az ilyesmire hirtelen reagálni?
- Elég nehéz, még szerencse, hogy van ABS-em, meg hogy normálisan lehet fordulni balra vagy jobbra, de azt mondanám, hogy minél inkább kerüljék azt, hogy kerékpárral közlekedjenek, mert elsősorban maguknak és a sofőröknek okoznak problémát.”

A Szerbiában érvényben lévő közlekedési szabályok szerint a gépkocsi-tulajdonosok a november elseje és április elseje közötti időszakban kötelesek téli felszerelést használni, amennyiben az időjárási feltételek azt megkövetelik.

Futó Tihomir, közlekedési rendőr: „A kötelező téli felszereléshez természetesen, amit mindannyian ismerünk, elsősorban hozzá tartozik a téli abroncs, amelynek két fajtáját ismerjük, ami Szerbiában elfogadott, az első az úgynevezett univerzális M+S jelzéssel, illetve a téli gumiabroncs, amelyiken snow, winter vagy ehhez hasonló feliratok vannak. Ami nagyon fontos még a téli gumiknál, hogy az abroncs bordázata minimum négy milliméter kell, hogy legyen.”

A hólánc is részét képezi a téli felszerelésnek. Abban az esetben kell rendelkeznünk vele, ha lakott területen kívül használjuk személygépkocsinkat, településen belüli autóhasználat esetén nem kötelező, hogy legyen a csomagtartóban hólánc - tette hozzá a közlekedési rendőr. Szavai szerint a téli gumiabroncs használata nem csak a szabályok miatt fontos, azok hiánya balesetveszélyes.

jeges
utak
forgalom
közlekedés
csúszós

Most

22:03, Frissítve: 22:18

2700 fertőzött az észak-bácskai körzetben

Egy hét alatt több mint 25 százalékkal emelkedett az aktív koronavírus-fertőzöttek száma az észak-bácskai körzetben - mondta a Közügyekben dr. Bohucki Nebojsa. Egyre többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre is.
20:46, Frissítve: 21:54

Sofőrhiány van Szerbiában

Egyre nagyobb gondot okoz a világban és Szerbiában is a sofőrhiány. A szakértők szerint az egyik probléma, hogy minden harmadik sofőr hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt és gondok lehetnek az utánpótlással.
18:25

Katonai puccs Szudánban

Szudánban totális katonai puccs zajlik, amelyet a népnek meg kell akadályoznia, a hadsereg őrizetbe vette a kormány legtöbb tagját és több kormánypárti pártvezetőt - közölte az ország tájékoztatási minisztériuma.
18:17

Telefonon egyeztetett Johnson és Putyin

Telefonos megbeszélést tartott az egy hét múlva Glasgowban kezdődő nemzetközi klímacsúcsról és a kétoldalú kapcsolatokról Boris Johnson brit miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Összedőlt egy buszmegálló Szabadkán

Összedőlt egy buszmegálló Szabadkán az Ivan Sarić Műszaki Iskolával szemben, miután annak kedden a reggeli órákban nekihajtott a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat autóbusza.