Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Jelenleg mintegy 300-350 illegális bevándorló tartózkodik a horgosi határövezetben

2020-08-07
14:12
2020-08-07
17:39
Forrás
Pannon RTV
A helyzet egyre tarthatatlanabb, a helyiek félnek, a taxisok pedig zavartalanul, mindenki szeme láttára hordják a migránsokat a határ-menti településre.

A rendőrség időnként kiüríti a határövezetben lévő elhagyott határőrségi épületeket, de a bevándorlók nem mennek el a környékről.

A helyeik szerint a hatóság emberei csütörtökön kitessékelték a horgosi közúti határátkelőhely egykori kiszolgáló épületeiben megbúvó migránsokat. Ételmaradék, ágynemű, ruhák, lábbeli, matracok maradtak utánuk, és rengeteg szemét.

A falusiak gondját ez nem oldotta meg, mert a hívatlan vendégek azonnal megjelentek a településen. Barát Szilveszter, Horgos: „Éjszaka nem bírunk kimenni, mert ugye, éjszaka kellene betakarítani a herét, szénát a határ mentén, mert arra vannak a földjeink, és akkor éjszaka nem merünk kimenni traktorral, csak nappal.”

Néhány bevándorló már vissza is tért a határőrség romos épületeibe. Köztük a líbiai Ibrahim, aki Olaszországban szeretne munkát vállalni. Csütörtökre virradóra sokadszor próbálkozott meg átjutni Magyarország területére.
„- Ötödször.
- És? A rendőrség elkapott?
- Igen, azt mondták, menjek vissza Szerbiába.”

Hozzátette, hatodszor, de ha kell még százszor is próbálkozni fog.

Horgos felé menet egy migránsokkal teli taxira lettünk figyelmesek, amely még a leágazás előtt kitette utasait. Ezután behajtott a falu központjába és a buszmegállón várakozó bevándorlóknak ajánlott fel fuvart, és némi alkudozás után el is vitte őket.

Péntek délelőtt a szabadkai vasútállomás teherpályaudvarának elhagyott épületeinek környékén nem találtunk migránsokat, de a jelek szerint nem sokkal korábban mehettek el onnan. Az épületek ablakait és bejáratát befalazták, a bevándorlókat nem hivatalos értesüléseink szerint állítólag elszállították. Annál nagyobb volt a jövés-menés a kelebiai úton. Több csoporttal is a határ közelében találkoztunk.

Pénteken, a kora délelőtti órákban egy szíriai migránscsoport az autóbuszra várakozott. Azt mondták, hogy nagyjából 30 társukkal együtt hajnalban kísérték át őket a magyarországi határszervek az ideiglenes határzáron vissza, Szerbiába. Az a tervük, hogy most Zomborba utazzanak el, ott két napot töltsenek, majd pedig ismét megpróbálkozzanak Nyugat-Bácskában Magyarországra jutni a határkerítésen keresztül.

A szíriai Amir már sokféleképp próbálkozott. „Ezúttal? Kamionon. Teherautóval.”

Látva, hogy éppen megindult a kelebiai határról a Szabadkára tartó busz, futásnak eredtek. A buszmegállón maszkot húztak, felszálltak, kifizették a menetjegyet és a városba mentek.

migráns
határ
határövezet
illegális bevándorló
Horgos
határátlépési kísérlet
taxi
autóbusz

Most

18:19

Tizedszer döntős Đoković Rómában

A világelső két játszmában, 7:5, 6:3-re győzte le a norvég Casper Ruudot a római salakpályás ATP 1000-es tenisztorna elődöntőjében, így bejutott a hétfői fináléba.
17:12, Frissítve: 17:56

Két keréken Temerinben

Az autómentes világnap alkalmából Temerin Község Idegenforgalmi Szervezete kerékpártúrát szervezett Járek központjától a falu határában található Antero tanyáig.

Népszerű