Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csubrilo Zoltán

Jelentkezhetnek a szerbiaiak a koronavírus elleni védőoltásra

2021-01-11
08:59
2021-01-11
19:29
Forrás
Tanjug, kurir.rs
Egyelőre interneten keresztül, de majd telefonon is igényehető lesz a vakcina. A polgárok kiválaszthatják, hogy melyik gyártó oltását szeretnék megkapni.

Mától lehet jelentkezni a koronavírus elleni védőoltásra az e-Uprava portálon keresztül. Csütörtöktől a bejelentések szerint ezt már telefonon is meg lehet majd tenni. A vakcina iránt érdeklődők kiválaszthatják, hogy melyik gyártó oltását szeretnék megkapni, de nyilatkozhatnak úgy is, hogy bármelyiket felvennék, amint az elérhetővé válik.

Azok a szerbiai polgároknak, akik jelentkezni szeretnének a vakcinára egy űrlapot kell kitölteniük, amiben kiválaszthatják, hogy melyik oltást szeretnék felvenni, és azt is, hogy van-e valamilyen krónikus betegségük. Az űrlapot nem csak számítógépen, hanem mobiltelefonon is ki lehet tölteni.

A regisztrációt az imunizacija.euprava.gov.rs honlapon végezhetjük el. Itt a kérelem benyújtása gombra kell kattintani és máris kezdődik a kérdőív kitöltése. Először meg kell adnunk, hogy szerbiai vagy külföldi állampolgárok vagyunk-e, ezután személyi számunkat kell beírni, majd kereszt és vezetéknevünket, ahogy az az igazolványunkban szerepel. Ezután meg kell adnunk e-mail címünket és telefonos elérhetőségeinket.

Az általános adatok megadása után pedig ki kell választani a felsorolt városok közül, hogy hol szeretnénk felvenni az oltást. Ezután kell a jelentkezőknek meghatározniuk, hogy milyen vakcinát szeretnének felvenni.

Itt két opció közül tudnak választani. Az első lehetőség szerint bármely gyártmányú vakcina iránt érdekeltek vagyunk, amelyet az illetékes egészségügyi szervezet biztonságosnak ítélt.

A második lehetőségnél bejelölhetjük, hogy csak meghatározott gyártók védőoltását szeretnénk felvenni. Ha ez az opciót mellett döntünk, akkor ki tudjuk választani Pfizer-BioNTech, a Sputnyik V, a Sinopharm, az AstraZeneca és a Moderna közül. Többet is kiválaszthatunk.

A következő lépésben arról kell nyilatkoznunk, hogy szenvedünk-e bármilyen krónikus betegségben vagy allergiásan vagyunk-e valamire.

A kérelem beküldése után e-mail-ben és SMS-ben is egy üzenetet kapunk a sikeres regisztrációról. A bejelentések szerint később a vakcina felvételének pontos idejéről és helyéről is ilyen formában kapjuk majd értesítést.

A regisztrációt más nevében is, például idős hozzátartozóink számára is el tudjuk végezni, ehhez, csupán személyi igazolványuk szükségeltetik a pontos adatok miatt.

Újabb vakcinaszállítmány érkezett Szerbiába, amely 18525 Pfizer-BioNTech oltóanyagot tartalmaz – írja a szerb sajtó. A következő adagnak január 19-én és 25-én kellene megérkeznie Szerbiába. Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára tegnap azt nyilatkozta, eddig 9300 szerbiai állampolgárt oltottak be.

koronavírus
védőoltás
e-uprava
Ana Brnabić

Most

17:11, Frissítve: 17:19

Megdőlt a téli hőmérsékleti szezonrekord Magyarországon

Megdőlt a téli szezonrekord szombaton; a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 Celsius-fokig hűlt a levegő - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Veszélyjelzésük szerint vasárnap néhol még ennél is hidegebb lehet.

Népszerű