Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Jelentősen csökkent a tűzifa ára

2023.02.15
13:07
2023.02.15
15:41
Forrás
Pannon RTV
Most akár 2-3000 dinárral olcsóbban juthatunk hozzá, mint a fűtési szezon elején. A szabadkai fatelepek jelenleg nincs hiány sem fából, sem szénből.

Stabil a helyzet a tüzelőanyagokat illetően Szabadkán, a beszállítók jó ütemben tudnak szállítani, a pellettől kezdve a szénig minden megtalálható a fatelepeken. Egy köbméter akácfa 9 ezer dinártól, a bükk, tölgy és gyertyánfa pedig 9500 dinártól vásárolható. Aki pedig nem tudja megfizetni ezt az összeget, zsákszámra is vehet fát, 450 dinárért.

Bašić Palković Lajčo, fatelep-tulajdonos, Szabadka: „Ami az árakat illeti, mivel túltermelés van a szerbiai piacon tűzifából, minden telep tele van, nagy raktárkészlettel rendelkezik, az árak kicsit visszaestek, ami azt jelenti, hogy az októberi 12000 dinárról most már 10000 dinárért tudjuk árusítani.”

A fűtési szezon elején tapasztalt magas faárak miatt sokan csak december végéig elegendő tűzifát tudtak vásárolni, így most ismét megnőtt a kereslet a tüzelő iránt - mondták a fatelep-tulajdonosok.

Németh Zsolt, fatelep-tulajdonos, Szabadka: „Kétféle vásárlókör van most. Vannak azok, akik pénz hiányában csak máról-holnapra, egy-egy köbmétereket vesznek. Azok ilyenkor intenzívek, ugye tél van, fűteni kell, ők nyáron nem jelentkeznek. Viszont vannak olyanok, akik előre gondolkodnak. Úgy érzik, most a legalacsonyabb az ára, úgy ítélik meg, ők nagyobb mennyiségben is vásárolnak.”

Ami a szenet illeti, Szerbiában kitermelt nincs a piacon. Boszniából és Montenegróból szállítják a szerbiai fatelepekre. A lignit 18 ezer, a kőszén pedig 23 ezer dinár tonnánként.

tűzifa
árcsökkenés
fatelep

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű