Ugrás a tartalomra

Jelentősen drágultak az ingatlanok Szabadkán és környékén

2021.09.28
12:39
2021.09.28
16:05
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 20-30 százalékos áremelkedésről beszélhetünk.

A kereslet továbbra is nagy. A vásárlók között egyre több a belgrádi és az újvidéki személy, de nagybecskerekiek és magyarországi vásárlók is Szabadkán fektetik be pénzüket lakásba, vagy családi házba - ez az ingatlanügynökök tapasztalata.

Egyre több lakótömb épül Szabadkán. Sok esetben pedig már akkor elkelnek a lakások, amikor még el sem készülnek. Az ingatlanügynökök szerint ez azért van, mert ilyenkor sokkal olcsóbban lehet megvásárolni azokat. Természetesen a kész lakások iránt is van érdeklődés, azonban ezek drágábbak.

500-tól 800 eurós négyzetméterenkénti ár. Ennyiért tudunk megvásárolni egy régi építésű lakást Szabadkán. Az újabbak pedig még drágábbak. Ezer, de akár 1500 eurót is fizethetünk négyzetméteréért. Az árak emelkedésének oka egyebek mellett az építkezési alapanyagok drágulása és a munkáltatók munkadíjainak emelkedése. Az árakat természetesen az is befolyásolja, hogy hol helyezkedik el az ingatlan. A külvárosban olcsóbban juthatunk lakáshoz, mint a központban.

Szügyi Rezső, szabadkai ingatlanügynök elmondta, az árak emelkedésének ellenére is nagy a kereslet a lakások iránt, és kínálat is van bőven. Szabadka vonzó más város lakói számára is.

„A belgrádi, újvidéki lakások ára magasabb jóval, mint a szabadkai lakásoké, viszont megjegyzem azt, hogy Szabadka, mint határ menti város és itt az ipari negyed, egyetemek is vannak, valójában egy frekventált hely és Szabadka ezért is szerepel ilyen téren egy olyan helyen, ahol keresik az ingatlanokat.”

A kertes házak árai is emelkedtek. Szabadkán ezek iránt is van kellően érdeklődés. Megnéztünk egy 83 négyzetméteres eladó családi házat. Udvar, terasz, nappali, ebédlő és konyha egy légtérben, két hálószoba, fürdő és éléskamra gázfűtéssel. És részben bútorozott. Ez Szabadka nyugodtabb, de relatív városközpont-közeli utcájában 60 ezer euróba kerül.

A Harcosok Sorakozója Lakótelep továbbra is népszerű, a Zorka környéke azonban kevésbé keresett.

Sokan lakáshitelre vásárolnak ingatlant, a legkeresettebbek a 30-60 ezer euró értékűek.

Đuro Gavrić ingatlanügynök: „Természetesen van tízezer euróért is, lehet, hogy még tízezer alatt is lehet találni, viszont ezek azok a házak, amelyek messze vannak a központtól és sokkal kevesebb infrastruktúrával rendelkeznek. Ezek szintén megtalálják a maguk vevőit, de ezek kevésbé korszerűek.”

A járványhelyzet az ingatlanpiacra is kihatott. A pandémia miatt a családi házak iránt megnövekedett az érdeklődés, sokan vásároltak hétvégi házakat, olyanok is elkeltek ebben az időszakban, amelyek iránt már évek óta nem volt érdeklődés. Akik befektetésként szeretnének ingatlant vásárolni, inkább a lakásokat keresik.

ingatlanvásárlás
ingatlan
ház
lakás
Szabadka
drágulás

Most

Népszerű