Ugrás a tartalomra
Pixabay/mufidpwt

Jelentősen nőtt az antibiotikumok használata Szerbiában

2021.11.18
20:56
2021.11.18
21:02
Forrás
Beta
Használatuk sokszor nem racionális, nem követik az országos és a nemzetközi intézetek ajánlásait.

Huszonnyolc százalékkal nőtt az antibiotikumok használata tavaly Szerbiában - ez azon a panelbeszélgetésen hangzott el, amelyet a szuperbaktériumok megállítása témájában rendeztek. Az antibiotikumok használata sokszor nem racionális, nem megfelelő, az orvosok gyakran nem követik az országos és a nemzetközi intézetek ajánlásait - állapították meg a fórumon. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a szuperbaktériumok ellenállóvá váltak a gyógyszerekkel szemben.

Az elmúlt években sokat dolgoztak azon a szerbiai egészségügyön belül, hogy csak indokolt esetben írjanak fel antibiotikumokat a betegeknek. A 2016-tól 2019-ig tartó időszakban csökkent is a használatuk mintegy 20-25 százalékkal, ám a koronavírus-járvány erre is hatott, és az eredmény szertefoszlott.

antibiotikum
gyógyszer

Most

13:46

Akaratlanul is elgázoljuk őket

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.