Ugrás a tartalomra
FoNet/Xinhua

Jelentősen növekedett a fertőzöttek száma az elmúlt napokban Szerbiában

2020.06.26
12:22
2020.06.26
17:13
Forrás
Pannon RTV
Két napja van százötvenhez közel a napi hivatalos fertőzöttek száma országos szinten.
FoNet/Xinhua

Novi Pazarban csütörtökön rendkívüli állapotot vezettek be, Belgrádban és Újvidéken pedig sorok alakultak ki a covid-ambulanciák előtt péntek délelőtt.

A fertőzöttek számának növekedését a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a rendkívüli állapot megszüntetése után túlságosan elengedték magukat az emberek, és nem tartják be a javasolt intézkedéseket. A köztársasági törzskar hétfőn ült össze, kötelezővé tették a maszk használatát a tömegközlekedésen, míg zárt térben továbbra is csak ajánlás szintjén jelenik meg a maszkhasználat. A szerb sajtóban megjelentek olyan hírek az elmúlt időszakban, hogy a következő lépés az lesz, hogy korlátozzák az éjszakai helyek nyitvatartását, ugyanis több fertőzésgóc is ezekhez a zárt helyekhez köthető.

FoNet/Xinhua

Dr. Predrag Kon járványügyi szakember a szerb közmédia műsorában csütörtökön este kijelentette, egyértelművé vált, hogy erről a vírusról szinte semmit sem tudunk.

„Egyszerűen az, ami általánosan jellemző a légúti vírusokra, például, hogy egyértelműen kirajzolódik a szezonjuk, ehhez képest a koronavírus az év ezen időszakában is aktív és továbbra is fertőz.”

Belgrádban az új fertőzések többsége születésnapokon, szórakozóhelyeken történik meg, és sok esetben nem vezethető vissza, hogy a fertőzést az adott személy hol és kitől kapta el - tette hozzá Kon.

FoNet/Xinhua

A napokban egyébként sorok alakultak ki a belgrádi és Novi Pazar-i covid-ambulanciák előtt is. A tapasztalat az, hogy a most érkező páciensek között sokkal több a tüdőgyulladással kezelt személy. Dr. Radomir Janković, a Niši Klinikai Központ aneszteziológiai osztályának vezetője elmondta, remélték, hogy a márciusi és áprilisi események után nem találkoznak ismét azzal, hogy fokozatosan telnek meg a kórtermek.

„Folyamatosan követjük a helyzetet abban a két dél-szerbiai körzetben, ahol gócpontok alakultak ki, tulajdonképpen ezek nem is tűntek el, Vranjeról és Leskovacról van szó. Tulajdonképpen össze vagyunk kötve ezekkel a településekkel, a páciensek 80 százalékával, és a legsúlyosabb esetek innen érkeznek, olyanok, akik lélegeztetőgépre kerülnek. Minden nap hoz a mentő újabb, súlyos légúti fertőzött személyt.”

Dr. Radomir Janković hozzátette, nem szabad elbagatellizálni a vírust, ugyanis az elmúlt hónapokban Nišben számos esetben történt meg az, hogy fiatal páciensek is elveszítették a harcot a kórral.

Dr. Predrag Kon, járványügyi szakember nyomatékosította, hogy a maszkhasználat, a fertőtlenítőszerek alkalmazása, valamint a távolságtartás és a kézmosás elengedhetetlen a fertőzés terjedésének lassítása érdekében. Hozzátette, mindenkinek be kell tartania az intézkedéseket. A fertőzés terjedése kapcsán a rizikós helyszínek közé azok tartoznak, ahol sok ember gyűlik össze egyszerre, a zárt terek, a szórakozóhelyek, itt fokozottan fontos a védekezési mechanizmusok betartása.

fertőzött
Szerbia
koronavírus
járvány
gócpont
Belgrád
Újvidék
Novi Pazar
Predrag Kon
Radomir Janković

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.