Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Jelentősen visszaesett az oltakozók száma Belgrádban

2021.07.21
13:36
2021.07.21
17:21
Forrás
Pannon RTV
Korábban tömegek álltak sorba az oltópontoknál felvenni a koronavírus elleni védőoltást, az utóbbi napokban azonban a számuk jelentősen megcsappant. Belgrádban eddig a lakosság több mint 54 százaléka vette fel a védőoltást.

Belgrádban mostanra több, mint 750 ezer ember oltakozott. Az átoltottak száma meghaladta a 720 ezret. A városvezetés elmondása szerint ahhoz, hogy a szerb fővárosban kialakuljon a teljes védettség, még körülbelül 100 ezer embernek kellene oltakoznia.

Pannon RTV

Ezt a 100 ezer embert azonban úgy tűnik, nehéz megszólítani. Főleg a fiatalokat nehéz meggyőzni arról, hogy vegyék fel az oltást. Tamara Petrović 20 éves. Azért vette fel a védőoltást, hogy utazhasson.

„Az egész helyzet kissé ellentmondásos. A szórakozóhelyek nyitva vannak, mindeközben azt mondják, tombol a járvány. Nem látom, hogy a fiatalok miért döntenének úgy, hogy be kell oltaniuk magukat, ha közben minden rendesen működhet.”

Pannon RTV

A Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyen az utóbbi hetekben többnyire külföldi állampolgárok veszik fel az oltást.

Adnan Muhtarević, Bosznia-Hercegovina: „Mindenekelőtt a védettség miatt. A másik ok pedig, hogy utazhassak, mivel biztos vagyok abban, hogy nem utazhatok majd védőoltás nélkül. Ezt már mindenfelől jelzik. Tavaly november végén átestem a fertőzésen, nem voltak túl intenzív tüneteim. De most mindenfelől jelentik, hogy jön a delta-variáns és félek attól, hogy egyre kockázatosabb és problémásabb lesz a helyzet. Ezért oltottam be magam.”

Pannon RTV

Az új mutációk elterjedése a számok drasztikus növekedéséhez vezet – figyelmeztet dr. Svetlana Mićić, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora. A járványhullámot azzal lehetne mérsékelni, ha minél többen felvennék az oltást – mondja dr. Svetlana Mićić, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora.

„Egyértelműen növekszik a kórházi ápolásra szorulók száma. Főleg a kruševaci kórházban, ami lassan megtelítődik betegekkel. Az őszt minél több beoltott emberrel kellene bevárnunk, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi ápolásra.”

Pannon RTV

Szerbiában újabb intézkedési csomagot jelentettek be, amivel fel szeretnék pörgetni az oltási kampányt. A részleteket a napokban ismertetik majd az illetékesek.

koronavirus
koronavírus-járvány
Belgrád
védőoltás

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.