Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jelentősen visszaesett az önkéntes véradók száma Szerbiában, így Vajdaságban is

2022.03.08
13:09
2022.03.08
16:29
Forrás
Pannon RTV
A visszaesés a koronavírus-járvány kezdete óta jellemző.

Nagyon kevés a vértartalék a tartományban. Jelenleg a 0-ás vércsoportra van legnagyobb szükség, a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet felhívja a lakosság figyelmét, hogy aki tud, adjon vért.
Vérre mindig szükség van. Az ellenőrzésen és a vérvételen pedig negyed óra alatt át lehet esni. Az önkéntes véradók tisztában vannak vele, hogy ez a kis idő valakinek az életét is megmentheti.

Ivan Bajči: "Van néhány munkatársam, akik a másik oldalon voltak, tehát mikor volt valamilyen sérülésük, vagy balesetük, akkor azokból a véregységekből kaptak vért, amelyeket ezen a módon halmoznak fel. Egyértelműen megmenthető valakinek az élete, emberségesnek érezhetik magukat, ezek az alap okok, amiért ezt meg kéne tenni. Segíteni valakinek."

A 18 és 65 év közötti egészséges férfiak három havonta, a nők pedig minden négy hónapban adhatnak vért.

Kristina Jovanović: "Szerintem ez fontos, mivel ez igazán kevés időt vesz el, de mindig úgy gondolom, hogy ezzel segíteni fogok valakinek, valamint az vezérel, hogy ha nekem vagy egy számomra kedves személynek szüksége lenne rá, szeretném, hogy a számára is legyen elég vér."

A koronavírus járvány kezdete óta visszaesett a véradók száma, és kevés a vértartalék. Akik enyhébb tünetekkel átestek a betegségen, illetve akik felvették a védőoltást, adhatnak vért.

Jelena Ćulić, a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet szakmunkatársa: "Az emberek tisztában kell, hogy legyenek vele, hogy a vér az egyetlen gyógyszer, amelyet nem lehet helyettesíteni, tehát nem állítható elő mesterségesen. Egy véradással a donor valójában három életet ment meg. Ezt nagyon fontos megemlíteni, szerintem ez lehetne a legjobb motiváció az önkéntes véradóknak, valamint azoknak a jó szándékú embereknek, akik eddig nem adtak vért, de szeretnének véradók lenni."

A Vajdasági Vérátömlesztő Intézet Újvidéken munkanapokon reggel 7-től este 7-ig várja az önkéntes véradókat, a Hajduk Veljkova 9A cím alatt. Rendszeresen szerveznek vérgyűjtési akciókat vajdasági településeken is, amelyek helyszínéről és időpontjáról további részletek a budidavalackrvi.com oldalon találhatók.

Szerbia
Vajdaság
véradás
Vajdasági Vérátömlesztő Intézet

Most

12:26, Frissítve: 13:45

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.
10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.