Ugrás a tartalomra

Jelentősen visszaestek a fertőzésszámok, továbbra is sok az áldozat

2021.11.21
15:23
2021.11.21
16:44
Forrás
Pannon RTV, izjzv.org.rs, covid19.rs
Alig kétezer felett alakul a koronavírusos betegek száma Szerbiában a legfrissebb adatok szerint. Az elhunytak és a kórházban kezeltek száma továbbra sem csökken jelentősen.

9840 tesztet végeztek el a szakemberek, ebből 2081 lett pozitív. Most 59-en hunytak el a fertőzés szövődményeiben. 5891 ember szorul kórházi ellátásra, közülük 218-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is rendkívüli a járványhelyzet a tartomány területén - tájékoztat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Az elmúlt egy napon 684 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba Vajdaság területén, ebből 109-et Újvidéken. Ez szombathoz képest több mint 150-nel kevesebb. Az aktív esetek száma 21 ezer 100 tartományi szinten - számolnak be az illetékesek.

A jövő héten ülésezik a szerbiai válságstáb

Úgy tudjuk, hogy három témát tárgyalnak meg a jelenlegi koronavírus-helyzet tükrében. Ezek: a téli tanítási szünet meghosszabbítása, a védettségi igazolások felmutatásának kötelezettsége a nap 24 órájában az eddig meghatározott helyeken, továbbá ennek kiterjesztése például az edzőtermekre, a szépségszalonokra, a színházakra és a mozikra. Egyes információk szerint a válságstáb orvosi része azt szeretné, hogy szilveszter éjszakáján a főtereken tilos legyen a koncertezés.

Amikor a kórházak megtelnek, és már nincs hely az újabb koronavírusos betegek számára, akkor a pácienseket kénytelenek lesznek az étkezőkben elhelyezni - erre figyelmeztetett dr. Goran Stevanović. A belgrádi fertőző betegségek klinikájának igazgatója szerint az elmúlt napokban némileg javult a járványügyi helyzet, de még messze vagyunk attól, amikor megnyugodhatunk és feloldhatjuk az intézkedéseket. Amíg sokan vannak az intenzív osztályokon, amíg több ezer ember szorul kórházi kezelésre, és amíg naponta 50-en halnak meg, határozott intézkedésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik az esetszámok csökkenését — mondta dr. Stevanović.

Miért fontos az emlékeztető oltás?

Ismételten a koronavírus elleni emlékeztető oltás fontosságára hívta fel a figyelmet az Európai Gyógyszerügynökség. A harmadik adag vakcinának fontos szerepe van az oltási stratégiában - mondta dr. Marco Cavaleri. Az EMA vezető tisztségviselője kiemelte, az első adatok alapján a Pfizer és a Moderna esetében a harmadik oltás, amelyet a második dózis után hat hónappal vettek fel az emberek, azt mutatja, hogy felerősítette a koronavírus-fertőzés elleni védelmet, valamint a jelenleg domináns delta variánssal szemben is hatásos. Az ügynökség szerint a tél közeledtével minden tagországban növekszik a fertőzöttek és a kórházba kerültek száma, intenzív kezelésre főként az oltatlanok szorulnak.

Hamarosan Szerbiában is alkalmazzák a Pfizer által kifejlesztett, koronavírus elleni gyógyszert. Dr. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Pfizer cég regionális igazgatójával, Mohamed Hammammal egyeztetett, a céggel aláírt, a koronavírus elleni gyógyszer megvásárlására vonatkozó szerződés részleteiről, a szállítás dinamikájáról és a jövőbeni együttműködésről. A szerb egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a Pfizer cég a koronavírus elleni orvosság leszállításáról eddig az Egyesült Államokkal, Ausztráliával, Nagy-Britanniával és most a világ még egy fontos és megbecsült országával, Szerbiával kötött szerződést.

válságstáb
koronavírus
Pfizer
harmadik dózis

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.