Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Dobó Krisztián

Jézus utolsó útjára emlékeztek a hívők

2023.03.26
19:23
2023.03.26
19:59
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán a Zombori úti kálvárián ezúttal fiatalok mentek végig Jézus utolsó útján.

A keresztúti ájtatosság során Jézus utolsó útjára emlékeznek templomokban, kálváriadombokon. A hívők felidézik Jézus keresztútjának történéseit. Végigjárják a stációkat, amely segít az átélni és azonosulni a szenvedő Jézussal.

Vörös Euridiké minden nagyböjtben igyekszik részt venni a keresztúti ájtatosságon. Mint mondja, ilyenkor valamilyen módon eggyé tud válni Jézus szenvedésével és jobban át tudja élni az egész nagyböjtöt. „A keresztúton végig járjuk Jézusnak a szenvedését. Tizennégy stáció van, tizennégy állomás. Minden ponton megállunk, ezen elmélkedünk, próbálunk jobban belehelyezkedni ebbe az adott szituációba. Például én most a negyedik állomást olvastam, ahol Jézus az édesanyjával találkozik, Máriával. Itt szintén próbálunk Máriának, illetve Jézusnak a helyzetébe belehelyezkedni, hogy Mária hogyan élte meg ezt a találkozást, ahogy látja, hogy szenved az ő fia.”

Jézus a kereszten magára vette az emberiség bűneit, magára vette az egész világ szenvedését. Egyesült a mi szenvedésünkkel - mondta el Balcsák Szilárd, a szabadkai Kisboldogasszony Római Katolikus Plébánia plébánosa. „Nagyon komoly kérdés a fiatalok életében, hogy mit kezdenek az életükben jelentkező szenvedésekkel. A keresztúton erre a nagy kérdésünkre kapunk választ, hogy hogyan oldhatjuk fel az életünkben lévő szenvedést. A keresztút és Jézusnak a példája arra tanít bennünket, hogy ő eggyé vált a mi szenvedésünkkel is, köszönthetjük őt a szenvedésben, eggyé válhatunk vele és, ha egyek vagyunk vele az életünk szenvedéseiben, akkor bízhatunk abban, hogy a feltámadásában is egyek leszünk vele, amikor majd az örök életet adja meg nekünk, akik hittünk itt a földön benne.”

A szabadkai kálvárián egyébként húsvétig több keresztúti ájtatosságot szerveznek. Március 31-én, pénteken a gyertyás keresztúton, április 2-án, vasárnap a családok keresztútján, április 7-én, pénteken pedig a nagypénteki keresztúton vehetnek részt az érdeklődők.

Jézus
keresztúti ájtatosság
Balcsák Szilárd
kereszténység

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű