Ugrás a tartalomra
A szabadkai Közegészségügyi Intézet
Pannon RTV

Jobban van a szabadkai kanyarós kisfiú

2017-11-17
13:42
2017-11-17
18:25
Forrás
Pannon RTV
A fiatalkorút már hazaengedték a kórházból.

Javult a kanyaróval fertőzött szabadkai gyerek állapota, enyhe esetről volt szó, nem járt szövődményekkel a ragály, a fiatalkorút hazaengedték a kórházból - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Nebojša Bohucki. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakembere leszögezte, egyáltalán nincs ok az aggodalomra a térségben, mert az észak-bácskai körzetben a gyerekek 93-94 százaléka felvette a szükséges két adag védőoltást.     

Vígan szaladgálnak az egyik fiatal apuka gyermekei a szabadkai Nő- és Gyermekvédelmi Szolgálat épülete előtt. A három közül az egyiket éppen most hozták oltani. Fontos számukra a vakcina felvétele. „Elsősorban a gyermek egészsége érdekében” – mondja. 

Egy fiatal anyuka pedig kislányával ült az épület előtti padon. Már hallották, hogy a kanyaró felütötte a fejét. „Nekünk még nem érkezett el az oltás ideje, még nem töltötte be azt az életkort, hogy sor kerüljön rá, de természetesen tervezzük a beoltást.”

védőoltások

Az oltóanyag kis üvegcsékben van. Ezeket kell beadni a gyerekeknek először egyévesen, majd pedig általános iskolába indulás előtt - magyarázta Nebojša Bohucki. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakembere megmutatta az orrból és garatból mintavevő pálcikákat is. Ilyenekkel vettek törletet a kérdéses fertőzött betegtől is, majd elküldték Belgrádba a Torlak Intézetnek, amely megállapította a vírus jelenlétét. Nebojša Bohucki, járványügyi szakember, Szabadkai Közegészségügyi Intézet: „Eddig Szabadkán egy hivatalos kanyaró eset van, egy 13 éves gyerekről van szó. Enyhe volt a betegség, szerencsére, és ő már otthon van, javult teljesen a helyzet.”

Az egyes gyógyszergyártókat okolja az országban kialakult helyzetért a szerb egészségügyi miniszter, mert mint mondja, nekik felel meg az, ha több orvosság fogy. Zlatibor Lončar azokat a szülőket is felelősségre vonná, akik nem oltatják be gyereküket. Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter: „Fizessen büntetést! Már ilyen bírságokat is kiróttak. Úgyhogy, az állam részéről ez már mind szabályozva van, törvénnyel, ezt csak hatályba kell léptetni.”

Egyébként Szerbiában 147 kanyaróval fertőzött esetet vettek nyilvántartásba októbertől kezdődően a belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint.

kanyaró
Szabadka

Most

04:35, Frissítve: 04:53

Szombaton temetik I. Mihályt

A svájci rezidenciáján múlt héten elhunyt volt uralkodó holttestét szerdán a román hadsereg repülőgépe vitte haza. A szombati temetésig a bukaresti kormány háromnapos nemzeti gyászt rendeltelt el.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.